donderdag 10 oktober 2013


 

Zienswijzen op het rapport Huijbrechts


Laarbeek is betrokken bij drie zienswijzen op het rapport van de commissie Huijbrechts. Allereerst een eigen zienswijzen van Laarbeek zelf en verder een gezamenlijke zienswijze van de Peelgemeenten. Ook via het SRE wordt een zienswijze ingediend.
De inhoud van de verschillende brieven ligt dicht bij elkaar. De eigen zienswijze van Laarbeek en de zienswijze van de Peelgemeenten zijn  qua inhoud nagenoeg identiek. De reactie van het SRE die nog in de regioraad behandeld moet worden, heeft een ietwat andere insteek.

De Peel en dus ook Laarbeek is in het algemeen content met het rapport Huijbrechts. De commissie is positief over de Peelsamenwerking. De zes Peelgemeenten kunnen hiermee vooruit. Het is als het ware een ondersteuning van de commissie van de samenwerking in Peel 6.1. Het is een bewijs van de bestuurskracht van de Peelgemeenten dat zij deze stap hebben gezet en redelijk eensgezind op deze weg verdergaan.

Het SRE heeft het lastiger met de formulering van haar zienswijze. De commissie Huijbrechts onderstreept het belang van de regionale samenwerking in onze regio van de 21 gemeenten. Zij vindt de afbraak van het SRE, waartoe ondertussen de samenwerkende gemeenten hebben besloten, onjuist. Deze afbraak doet afbreuk aan de bestuurlijke sturing binnen de regio Zuidoost Brabant. Daarnaast speelt nog iets anders. De provincie en met name gedeputeerde Bert Pauli wil niets weten van een eigen positie van deze regio binnen Brabant. De provincie komt Brabant op voor alle Brabantse regio’s en wil van geen onderscheid weten. Met dit standpunt botst hij met de voorzitter van het SRE, Rob van Gijzel. In de zienswijze van het SRE wordt nader op dit standpunt ingegaan.

Provincie en SRE ( of MRE straks ) moeten hier uitkomen. Bokkig tegenover elkaar gaan staan heeft geen enkele zin.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185