woensdag 9 oktober 2013


 

Reflectie op de Peelsamenwerking


De commissie Algemeen Bestuur sprak afgelopen dinsdag over de gemeentelijke samenwerking in de Peel. Directe aanleiding hiervoor was een notitie, opgesteld door de 6 gemeentesecretarissen, over de programmastructuur Peel 6.1 en de opdracht aan de Stuurgroep Peel 6.1. De commissie voelde zich niet heel gemakkelijk bij deze notitie. De Werkgroep verwoordde dit het meest helder. Ben Swinkels had moeite met het abstractieniveau van het stuk. Hij vond het een goed stuk. “ Het komt immers uit de koker van de gemeentesecretarissen”, zo zei hij. Om er vervolgens aan toe te voegen: “We zijn maar raadsleden ”. Op zich was dat eerlijk. De gemeentesecretarissen moeten hier m.i. lering uit trekken. Als raadsleden hen niet meer kunnen volgen, wie dan wel in de verschillende gemeenten. Het gevaar is reëel dat zo de Peelsamenwerking over de hoofden van de burgers gaat. Dit moeten we absoluut voorkomen.

Alle fracties blijven de Peelsamenwerking volmondig onderschrijven. Daar was dinsdag geen twijfel over mogelijk. En toch is er een zekere onvrede. De commissieleden herkenden in het stuk van de gemeentesecretarissen niets van de opmerkingen die in de Raad over Peel 6.1 gemaakt zijn. Zowel de PvdA als De Werkgroep haalden de punten aan: de grotere afstand tussen Peel 6.1 en de raad, de democratische legitimatie, de gelijkwaardigheid van de 6 gemeenten, de eigen identiteit. Ook de mogelijkheid dat de Peelsamenwerking de opmaat naar een gemeentelijke herindeling is, werd weer genoemd.

Wethouder Vereijken was het als portefeuillehouder en lid van de Stuurgroep  met dit laatste niet eens; in de Stuurgroep valt het word “herindeling of fusie “ nooit. In het rapport wordt met evenzoveel woorden gezegd dat de Peelsamenwerking niet de voorbode van een fusie is. Dit laatste is natuurlijk zo. Maar dat is niet alles. Het zit alleen wat ingewikkelder in elkaar dan gemeenlijk wordt gezegd. De Peelsamenwerking komt enerzijds voort uit het besef dat gemeenten niet meer alles zelf kunnen en dus aangewezen zijn op samenwerking. Samenwerking van de 6 Peelgemeenten ligt dan voor de hand. Anderzijds is de Peelsamenwerking ook het antwoord van de Peelgemeenten op de ontmanteling van het SRE, die omgevormd wordt tot Metropool Regio Eindhoven (MRE ) Impliciet ligt in de vorming van Peel 6.1. ook het antwoord van de regio op de herindelingsgedachten die minister Plasterk aan het begin van het optreden van het kabinet Rutte-Asscher ventileerde: regionale gemeentelijke samenwerking in plaats van de gemeenten met 100.00 inwoners van Plasterk. Een slim antwoord van een stukje van de slimste regio!

De bezorgdheid die verschillende fractievoorzitters aan de dag legden, kan ik wel begrijpen; ik sta persoonlijk een stuk positiever in dit dossier. De Peelsamenwerking is vooralsnog vooral een technische samenwerking en betreft hoofdzakelijk uitvoeringzaken. Op dit punt kan er weinig misgaan. Risico voller wordt het als Peel 6.1.zich gaat bezig houden met beleidszaken. Dan moeten zaken als de afstand tot de burger, de democratische legitimatie en de borging van de gemeentelijke identiteit goed geregeld zijn.

De discussie in de commissie Algemeen Bestuur toont aan dat bij raadsleden de onduidelijkheid en de daarmee gepaard gaande onzekerheid over de Peelsamenwerking nog zeer groot is. Het wordt hoog tijd dat de aangekondigde bijeenkomst van de zes raden op korte termijn plaats vindt. Klaarblijkelijk wil de Stuurgroep wachten tot zij het eens is over de contouren van de samenwerking. Laat de raden zelf eens eerst zeggen wat zij willen met de Peelsamenwerking: er moet gepraat worden over de uitgangspunten, niet zozeer over de inrichting.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185