dinsdag 22 oktober 2013

Het ED is goed bezig.



Deze keer een compliment voor het ED. Ons regionale dagblad is de laatste tijd goed bezig. Op gezette tijden publiceert de krant achtergrondartikelen die er mogen zijn. Voorbeelden uit de laatste weken zijn – om er zomaar een paar te noemen – het artikel over het verdwijnen van verzorginghuizen, de tekorten bij de nieuwe milieudienst, de ontevredenheid bij MKB’ers en de verloedering van het platteland.

Met name de wijzigingen die op stapel staan met betrekking tot de verzorgingshuizen hebben grote indruk gemaakt. De wijziging gaat al op 1 januari 2014 in. Ik denk dat deze datum velen overvalt. Men heeft zich niet gerealiseerd wat de gevolgen van het nieuwe beleid zijn.

De consequenties van het nieuwe principe van de strikte scheiding van wonen en zorg zijn zeer ingrijpend. Het heeft o.a. tot gevolg dat vanaf 2014 geen nieuwe bewoners meer zullen worden toegelaten. De huidige bewoners mogen blijven; nieuwe bewoners moeten naar verpleeghuizen. Alleen ouderen in de hoogste categorie toelatingseisen zullen nog opgenomen worden.

In Laarbeek is in Aarle-Rixtel en Beek en Donk al duidelijk gepreludeerd op de scheiding van wonen en zorg. In Lieshout loopt de Zorgboog duidelijk achter. De stichting wil Franciscushof behouden voor de zorg; alleen is het nog volstrekt onduidelijk op welke manier dit gaat gebeuren. Bij personeel en bewoners is er grote onduidelijkheid over de toekomst. Het wordt hoog tijd dat de Zorgboog en de Woningstichting klaarheid verschaffen.

Alles zal in het werk gesteld moeten worden om een vorm van intramurale ouderenzorg in Lieshout overeind te houden. De keuze is ofwel verpleeghuis ofwel woonvoorziening voor ouderen. Wat het ook wordt, Franciscushof moet verbouwd worden.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185