woensdag 30 oktober 2013


 

Ledenvergadering Rabobank


Afgelopen maandag was de ledenvergadering van Rabobank Peel Noord in de tennishal van D’n Oude Toren in Beek en Donk, die voor deze gelegenheid omgetoverd was tot een vergaderzaal. Ruim  600 leden van de Rabobank Peel Noord waren zoals gebruikelijk naar de bijeenkomst getogen. De organisatie van een dergelijk evennement is de Rabobank wel toevertrouwd. De bank weet perfect hoe zij de leden moet binden.

Inhoudelijk stelt de vergadering weinig voor. De ledenvergadering heeft sinds de invoering van de ledenraad geen directe enkele invloed meer op het beleid. Nu kunnen  de leden de succesverhalen van de bank aanhoren en eventueel een paar vragen stellen. Maar ook in verband met het programma niet teveel.

De directeur van de bank hield een goed verhaal over de jaarcijfers 2012 en de vooruitzichten voor 2013. Deze laatste zijn niet zo rooskleurig. Er wordt gerekend met een winstval van ruim 20%. Zo bleek uit zijn verhaal. Ook de berichten in de pers over de Rabobank zijn niet meer zo positief als ze eerder waren. Er zijn iets teveel affaires. Dat is jammer en doet de bank geen goed. Gisteren werd bekend dat Piet Moerland, de bestuursvoorzitter van de Rabobank, vroegtijdig met pensioen gaat in verband met het Likorschandaal en met onmiddellijke ingang terugtreedt. De Rabobank is in zwaar weer beland, omdat het bestuur de zaken niet goed geregeld had. Teveel vertrouwen,waar toezicht vereist was. Nu zit de bank met de gebakken peren.

Spreker in het tweede gedeelte was dit jaar Peter Swinkels , oud- directeur van Bavaria en voorzitter van de Zeeuws-Brabantse  Werkgeversvereniging (BZW ). Hij gaf zijn visie op de economische ontwikkelingen, speciaal in de regio. Hij deed dat op zijn bekende wijze: direct, humorist en gefocust op een  paar kerncijfers. Zijn advies aan de banken en ondernemers: kijk meer maar de commerciële capaciteit, de aanwezige kennis en de socialibiliteit dan naar de kale balanscijfers. Zijn oproep: verhoog de belastingen niet verder en niet meerlasten voor het bedrijfsleven door nog meer regelgeving.
Daar kan ik wel in meegaan.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185