maandag 14 oktober 2013


 

Jeugdwet


Vorige week is de Tweede Kamer begonnen met de behandeling van de nieuwe Jeugdwet. In de media is slechts mondjesmaat over dit Kamerdebat gerapporteerd. Winst van het debat is dat er voor het eind van het jaar enige duidelijkheid komt over de financiële kaders voor de gemeente.  Maar nog niet alles is al in kannen en kruiken. Groot punt van zorg blijft wanneer de gemeenten duidelijkheid krijgen over de budgetten om de wet uit te voeren. Van Rijn erkent dat er nog veel onduidelijk is. Hij belooft in december met uitleg te komen, in mei volgend jaar wordt dan het macrobudget bekend, waarna er een verdeelsysteem moet komen om te kijken hoeveel geld de verschillende gemeenten krijgen.

Opmerkelijk vond ik wel dat de NRC niet zozeer over het debat zelf schreef, maar het geheel in een breder kader plaatste. Dit naar aanleiding van opmerkingen van Kamerleden in het debat met staatssecretaris van Rijn. Volgens de krant delegeert het Rijk haastig taken aan gemeenten. Tweede Kamerleden missen een fundamenteel debat hierover. Zowel in het debat over de Participatiewet als de nieuwe Jeugdwet kwam dit naar voren.

Al eerder heeft ook al de Eerste Kamer er haar verbazing over uitgesproken. Volgens de senaat ontbreekt de overkoepelende visie over de inrichting van het landsbestuur nog steeds. “ Structuur is nodig ” zei de Eerste Kamer. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken slaagt er niet in deze vraag bevredigend te beantwoorden.

In zijn brief noemt hij de decentralisaties alleen als aanleiding voor een „modernisering” van het bestuur. “ Het kabinet wil decentraliseren ” schrijft hij. “ Daardoor moeten gemeenten zich aanpassen en eventueel fuseren om al die taken goed te kunnen uitvoeren. De ideologische discussie voeren is één. Maar als de decentralisaties doorgaan, inclusief de bezuinigingen die het kabinet erop inboekt, voorspellen diverse partijen grote financiële problemen voor gemeenten. Van Raak van de SP is hierover heel duidelijk. Hij zegt: „Over vijf jaar hebben we een parlementaire enquête én zijn alle gemeenten failliet.” Dit laatste lijkt me een beetje overdreven, al zit in de uitspraak wel een kern van waarheid.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185