donderdag 17 oktober 2013


 

Omgevingsdienst


De berichten over de verliezen bij de Omgevingsdienst verbazen mij eigenlijk niet. Vanaf het begin hebben wij de vrees gehad dat het wel eens gruwelijk uit de klauwen kon lopen. We hebben er ook voor gewaarschuwd. Het lijkt erop dat we toen  gelijk hadden. Het kan niet anders dan dat wethouder Vereijken die als financiële waakhond door de Peelgemeenten in het bestuur van de Omgevingsdienst is gezet,  dit resultaat wel  een  persoonlijk falen moet  beschouwen.

Wat blijkt nu? De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant  ( ODZOB ) die officieel op 1 juni van start ging, stevent af op een tekort voor dit jaar  van € 1,5 milj. De dienst heeft een 180 ambtenaren van de gemeenten, de provincie en de milieudienst over genomen. Het lijkt weer een beetje op dat gemeenten ambtenaren hebben afgeschoven naar de nieuwe dienst. Ondertussen is gebleken dat deze ambtenaren niet allemaal over de vereiste capaciteiten voor specifieke taken van de ODZOB beschikken.

Ook blijkt dat  gemeenten in de voorbereidingsperiode meer taken opgevoerd dan zij nu daadwerkelijk aan de dienst opdragen. Een aantal gemeenten schakelt zelfs commerciële adviesdiensten in die goedkoper werken dan de ODZOB. Laarbeek en zeven andere gemeenten doen dit. De dienst heeft Van het begin af aan gerekend met veel te veel opdrachten. Waarschuwingen zijn niet ter harte genomen.

Nu zitten we met de gebakken peren. Het contract van de 'gemeenschappelijke regeling' zit zo in elkaar dat gemeenten die voor de meeste omzet van ODZOB zorgen naar verhouding ook het meeste zullen moeten opdraaien voor het dreigende tekort. Het getouwtrek is al begonnen.

Deze ontwikkeling bij de Omgevingsdienst geeft weer eens duidelijk aan we als raden veel directer op dit soort ontwikkelingen moeten zitten. Samenwerkingsvormen, die we in  het leven roepen, moeten voldoen aan hoge maatstaven. Deze moeten we van te voren goed vastleggen en vervolgens consequent de hand aan houden.

Wie heeft ook weer bij de oprichting van de Omgevingsdienst gewaarschuwd voor de democratische legitimiteit?


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185