woensdag 16 oktober 2013

 

Regionale samenwerking


Regionale samenwerking is geen keuze meer; het is pure noodzaak. De kleine en middelgrote gemeenten kunnen alle taken die zij hebben en er nog bij krijgen in de nabije toekomst, niet meer aan. Er moet samengewerkt worden om aan de opgelegde opgaven te kunnen voldoen. Ook grote gemeenten moeten regionaal samenwerken met hun naburen. Alleen al om hun regiofunctie veilig te stellen. In De  Peel heeft men dat ook begrepen. In het advies Peel 6.1  zijn de 6 Peelgemeenten overeengekomen deze Peelsamenwerking opnieuw gestalte te geven. Een Stuurgroep heeft de opdracht dit nader uit te werken.

Er wordt ongetwijfeld hard gewerkt aan deze opdracht. De stuurgroep is bezig, de gemeentesecretarissen leveren hun bijdrage, verschillende ambtenaren zijn ingeschakeld en de griffiers zijn bezig met de voorbereiding van een bijeenkomst van de verschillende raden eind oktober. Of er eind oktober al voldoende relevante informatie beschikbaar is, moet afgewacht worden. Helemaal zeker is dit nog niet.

Ondanks alle inspanningen  en het verrichte werk  is het beeld van de samenwerking nog steeds onduidelijk. De Peel heeft gekozen om gezamenlijk met de zes gemeenten op te trekken. Op zich is dit juist.  Toch kan dit ook vertragend werken.  Klaarblijkelijk is dit het geval. Het duurt  allemaal wel heel erg lang. Gemeenteraden snakken naar resultaten. Alleen hiermee kan het enthousiasme voor de regionale samenwerking levendig gehouden worden. Bureaucratische en technocratische oplossingen zijn de doodsteek voor de acceptatie van de samenwerking. 

Tot op heden zijn de burgers nauwelijks betrokken bij deze samenwerking. Het wordt hoog tijd dat Peel 6.1. draagvlak gaat zoeken bij de burgers. Dit draagvlak is een absolute voorwaarde voor succes. Als de Peelsamenwerking voor de burger een ver van mijn bedshow blijft, kunnen we het wel schudden.

Een van de bekende valkuilen bij het opzetten van een nieuwe regionale samenwerking is dat de voortrekkers zich vooral richten op de bestuurlijke structuur en vergeten dat het allerbelangrijkste de beantwoording van de vraag is welke taken gaan we gezamenlijk uitvoeren. Hierover moet eerst duidelijkheid bestaan. Eerst dus de inhoud,de structuur volgt dan wel. De structuur moet het sluitstuk zijn en niet het begin van de samenwerking.

Ik ben bang dat ook hier in deze valkuil gestapt wordt .


Voor reactie mail n aar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185