dinsdag 15 oktober 2013


Begroting


Waarom maken wij gemeentebegrotingen? Dit vroeg ik me af bij het doornemen van de Programma Begroting 2013. Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel: met de begroting willen we vastleggen waaraan we als gemeenteraad het geld van de gemeente willen uitgeven. We wijzen geld toe aan onze prioriteiten. De begroting is het resultaat van deze afweging. Bij de algemene beschouwingen naar aanleiding van de Kadernota benoemen wij onze prioriteiten. Het is vervolgens aan het college om dit verder in de begroting uit te werken. De raad bekijkt vervolgens hoe het college hiermee is omgegaan.

Tot voor enige jaren waren begrotingsbehandelingen marathonzittingen, waar moties en amendementen over de tafel vlogen. De laatste jaren is deze praktijk drastisch veranderd. Sinds de economische crisis en de teruglopende inkomsten van de gemeenten, die daarvan het gevolg zijn, is de speelruimte voor de raad aanzienlijk afgenomen. Er is geen ruimte meer voor nieuw beleid; alles staat in het teken van bezuinigingen om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen. Dit werkt verlammend en leidt tot weinig aansprekende begrotingen. Dit is niet alleen in Laarbeek het geval; alle gemeenten worstelen hiermee.

Jaar na jaar geen ruimte voor nieuw beleid heeft grote gevolgen. Het leidt tot stilstand en haalt het hart uit de gemeentepolitiek. Zoals het nu gaat, passen we alleen maar op de winkel. Net als het college. Dit is natuurlijk de dood in de pot van de politiek. Waaraan het ontbreekt en waardoor het fout gaat, is het onvermogen om vaste stramienen te doorbreken. Als de gemeente niet meer alle taken kan uitvoeren en pijnlijke keuzes moet maken, is een heel ander beleid noodzakelijk en moet er structureel veel veranderen. Besturen zoals we jaren gedaan hebben, kan niet meer. De gemeente moet op de schop. Er moeten fundamentele keuzes gemaakt worden aan de hand van politieke uitgangspunten.

Al aan het begin van de crisis heeft het CDA nadrukkelijk en bij herhaling gepleit voor een kerntakendiscussie. De coalitiepartijen hebben dit zonder meer afgewezen en zijn zonder beredeneerd uitgangspunt begonnen aan een bezuinigingsdiscussie. Dit heeft geresulteerd in het bezuinigingsplan 2011-2017. Zoals toen al te voorzien was, is dit plan onvoldoende. Door nieuwe tegenvallers moet het telkenmale aangevuld worden. Zo kunnen wij niet eindeloos doorgaan.

De enige oplossing is radicaal te breken met het staande beleid. De gemeente moet drastisch inkrimpen; regionale samenwerking zowel op uitvoering als op beleid moet voorop staan. En de gemeente moet “ loslaten ” en gebruik gaan maken van de aanwezige kwaliteiten van de burger die vandaag achtmaal beter opgeleid is dan 50 jaar geleden. In deze omslag liggen kansen die we met beide handen moeten aangrijpen. Echt doen en niet alleen deze uitgangspunten met de mond belijden. De tijd dringt.


Voor reactie mail n aar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185