woensdag 23 oktober 2013


 

Bijeenkomst over  de MRE.


Gisteren, woensdag 23 oktober, werd ’s avonds een bijeenkomst georganiseerd voor gemeenteraadsleden over de Metropoolregio Eindhoven. Deze bijeenkomst was de invulling van wat voorheen de regiodag genoemd werd. De bijeenkomst van gisteren was bedoeld om gemeenteraden onderling van gedachten te laten wisselen over de Metropoolregio Eindhoven, die in de plaats gaat treden van het SRE.

“ In de uitnodiging voor deze bijeenkomst was het volgende te lezen:
 In de Metropoolregio Eindhoven gaan 21 gemeenten op een andere manier samenwerken. Innovatie van de samenwerking is nodig, de uitdagingen van de toekomst vragen om andere oplossingen.
De samenwerking moet snel en flexibel zijn om in te kunnen spelen op actuele ontwikkelingen. Ieder draagt vanuit zijn eigen kracht bij aan het succes van de regio. Het is vooral een samenwerking van ‘doen’ en niet van ‘praten’. Samen behalen we onze doelen, we zetten samen de schouders eronder om de een collectieve ambitie, een gezamenlijk toekomstbeeld, te bereiken.
De gemeenteraden van de Metropoolregio Eindhoven hebben een belangrijke positie in de nieuwe manier van samenwerken. Daarom willen we graag met u hierover van gedachten wisselen tijdens een Metropoolregio-avond: hoe werken we samen in de Metropoolregio Eindhoven en wat is de rol van de gemeenteraden?”

Velen hadden gevolg gegeven aan de uitnodiging en waren naar Eindhoven getogen. De opkomst was redelijk, maar niet overdreven groot. Laarbeek was zoals gebruikelijk goed vertegenwoordigd. Ik zag de burgemeester, Thecla Luijben, 2 raadsleden van PNL en 2 van De Werkgroep. De bijeenkomst begon na het welkomstwoord van Ria Engels en Rob van Gijzel, met een inleiding van Prof.dr. Pieter Tordoir van de Universiteit van Amsterdam en Ruimtelijk Economisch Atelier Tordoir over de samenhang in de regio Zuidoost-Brabant. Tordoir is de laatste tijd een graag geziene gast op bijeenkomsten van het SRE. Dit naar aanleiding van zijn onderzoek naar de samenhang van de regio. Ik vond zijn bijdrage dit keer iets minder pakkend dan enkele weken geleden in het Evoluon.

Vervolgens werd er in werkgroepen uiteen gegaan. Vragen waren: wat is de rol van de gemeenteraad in de Metropoolregio Eindhoven? Wat heeft de gemeenteraad nodig om een rol te spelen in de Regionale  en hoe schakelt de gemeenteraad tussen regionaal en lokaal belang?

Vervolgens was er volgens het bekende recept een plenaire afsluiting. Dit keer verzorgt door de burgemeester van Helmond, Elly Blanksma. Zij deed dit voortreffelijk.
Binnenkort kom ik zeker op de inhoud van de discussie terug.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185