maandag 28 oktober 2013


 

Bijeenkomst over de MRE.



Het  SRE heeft in zijn huidige vorm zijn langste tijd gehad. Met het vervallen van de WGR+ status krijgt het SRE een geheel andere positie en wordt het een gewone gemeenschappelijke regeling van de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant. Deze structuurwijziging is aangegrepen om opnieuw de positie van het SRE te bezien. Al langer bestond er een zekere onvrede over het functioneren van het SRE. Het was een club van burgemeesters geworden met een Regioraad die wel heel erg in de marge opereerde.

Dit alles was aanleiding om zich te bezinnen op de toekomst van de SRE. Ook de verslechterde financiële positie van de aangesloten gemeenten noopten hiertoe. Uiteindelijk is gekozen voor een veel losser verband van samenwerking op een aantal onderwerpen die alle 21 aangesloten gemeenten aangaan. Deze thema’s zijn economie, ruimte en infrastructuur. Een platform van burgemeesters en wethouders gaat hieraan sturen. Een aantal werkpleinen gaat elk een thema verder uitwerken. Voor deze organisatie heeft men, nogal ambitieus, de naam Metropool Eindhoven bedacht.

Ik heb vrij lang mijn twijfels gehad over deze ontwikkeling. De samenwerking waardoor deze regio sterk en groot is geworden, leek op het spel te staan. Sinds de bijeenkomst woensdag in Eindhoven afgelopen woensdag ben ik een heel stuk gerust gesteld. Inderdaad, niet alle taken die het SRE nu vervult, zijn regio-breed. We moeten dit toe willen geven. Concentratie op taken die alle 21 gemeenten wel aangaan, kan de samenwerking verstevigen en op een hoger plan brengen. Daar ben is sinds woensdag van overtuigd geraakt. Prof. Tordoir die in Eindhoven de inleiding verzorgde, maakte in ieder geval mij duidelijk dat de nieuwe MRE perfect past in de netwerksamenwerking die in verschillende sectoren allang werkt.

De discussie in kleinere groepen woensdagavond vloog alle kanten op. Raadsleden hebben zeker nog geen helder beeld over deze vorm van samenwerking en hun rol hierin. Positief was wel dat men in het algemeen openstond voor nieuwe ontwikkelingen, waarbij de raad over het lokale gaat; er een scala aan onderwerpen is waarbij sub-regionale belangen een grote spelen en waarop samengewerkt moet worden en een beperkt aantal regionaal brede onderwerpen waar op het niveau van de 21 gemeenten aan gewerkt moet worden. Waarschijnlijk vaak met andere partners als provincie, het Rijk, onderwijs en bedrijfsleven. In een netwerkvorm dus.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185