zondag 27 oktober 2013

Begroting 2014


 

Begroting 2014

 

Afgelopen donderdag kwam de raad van Laarbeek bijeen voor een  reguliere raadsvergadering. Er lag een uigebreide agenda voor met overigens vooral hamerstukken. Het enige bespreekpunt was de gemeentebegroting 2014. De behandeling hiervan was van 7 november a.s. verschoven naar gisteren. Dit om ruimte te vinden voor de behandeling van de Toekomstvisie 2020 Laarbeek. De Toekomstvisie heeft ondertussen veel te lang moeten wachten op behandeling. Dit is jammer.


Op de raadagenda stonden vooral hamerstukken. En het waren niet de minste. Onderwerpen als de Veiligheidsregio, de reactie van de gemeente op het rapport van de commissie Huijbrechts, het beleid met betrekking tot reststroken stonden hierbij. Door het inspreken van een inwoner uit Aarle-Rixtel werd dit punt alsnog een bespreekpunt. Op het voorstel zelf werd inhoudelijk echter niet in gegaan 

De raadsvergadering  stond in het teken van de begroting 2014. Erg spectaculair was de begroting niet. Dat had natuurlijk zijn effect op de behandeling. De verschillende fracties hadden vooral oog voor allerlei details. Alleen de PvdA en De Werkgroep slaagden er enigszins in een samenhangend thema er aan te verbinden. De PvdA vond dit in het armoedebeleid; De Werkgroep schoof het thema duurzaamheid naar voren. Beide partijen dienden een motie in. Dit leidde tot heel veel woorden zonder dat het tot een concreet resultaat leidde. Uiteindelijk werden beide moties ingetrokken. Voor een gedeelte kwam dit omdat de moties niet goed doordacht of te eenzijdig van focus waren. De PvdA wilde het extra geld alleen besteden aan armoede bij kinderen. Het kabinet heeft een bredere doelstelling voor ogen: de toename van de armoede in zijn algemeenheid bestrijden. De Werkgroep wilde dat in de kadernota 2014 en de begroting 2015 duurzaamheid centraal zou staan. Dit leek op regeren over het graf heen. Het kwam bij niemand opdat dit voorstel eigenlijk in de portefeuille van de informateur thuishoort.

Terugkijkend op de begrotingsbehandeling zie ik dat alle partijen grote zorgen hebben over de financiële gevolgen van de grote transities die op stapel staan: de participatie, de jeugdwet en de zorg. Allemaal maatregelen die in 2015 hun beslag moeten krijgen. Iedereen schrikt ervan en lijk terug te deinzen voor de gevolgen. Waarom kwam niemand op het idee om het jaar 2014 – het voorbereidingsjaar voor de transities – te gebruiken om alvast financiële ruimte te creëren om dadelijk bij de invoering de eerste problemen op te vangen, die er ongetwijfeld zullen komen? Het lijkt mij een heel logische gedachte. Tonny Meulensteen die voor het CDA de begrotingsbehandeling voor zijn rekening nam, probeerde bij herhaling in de begroting door beleidswijzigingen financiële ruimte te vinden voor structureel nieuw beleid. Concreet leverde dit in de vergadering weinig of niets op. Het leek erop dat er in de raad geen gevoel voor was.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185