maandag 30 september 2013

 

Waar naar toe?


Vanavond zwaar getwijfeld over de vraag waar ik naar toe zou gaan. In Someren was voor raadsleden een bijeenkomst over de Transitie Jeugdzorg; in Lieshout was de eerste avond van Vierbinden over participatie. Twee bijeenkomsten die ieder op zich de moeite van het bezoeken waard leken. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de bijeenkomst in het Dorpshuis te Lieshout.

In Someren gaat het vooral de versnelling van transitie jeugdzorg. De provincie biedt de regio Zuid Oost Brabant de mogelijkheid om met ingang van 1 januari 2014 (1 jaar sneller dan invoering van de decentralisatie jeugdzorg) zeggenschap te krijgen over enkelvoudige ambulante hulpverlening. Besprekingen bij ambtenaren en bestuurders in Zuid Oost Brabant, leidde in mei en juni tot een positieve intentie van alle 21 gemeenten en dit was aanleiding om verdere uitwerking te geven aan de voorbereiding.

Deze voorbereiding heeft rond de zomervakantie op de schaal van 21 gemeenten plaatsgevonden, en heeft geresulteerd in een aantal resultaten: een bestuursovereenkomst, een calamiteitenprotocol, een projectstructuur om sturing te geven aan het geheel, etc. Deze resultaten vormen randvoorwaarden voor het operationaliseren van de Versnelling in de Peelregio. Hierover zal het vooral in Someren gaan. Natuurlijk heel belangrijk, maar ik kan nu eenmaal niet aan bilocatie doen.

De bijeenkomst in Lieshout is de eerste in reeks van vier. De Seniorenraad Laarbeek en het Platform Gehandicaptenbeleid Laarbeek willen de inwoners bewust maken van de gevolgen van de transities die op ons afkomen. Ik heel benieuwd naar de aanpak en vooral naar de respons.

Eerstdaags kom ik er zeker op terug.


 Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185