maandag 16 september 2013


Een nieuw burgerinitiatief.


Binnen korte tijd kreeg de raad tweemaal een burgerinitiatief voorgelegd. Het vorige werd ingediend door Ad van Kasteren. Het ging toen over de AIDs. Dit keer legde T. Brouwers een burgerinitiatief voor over parkeerplaatsen in de Hertog Janstraat in Lieshout. Hier is onlangs een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. Voor inwoners was dit aanleiding om na een voorlichtingsbijeenkomst van de gemeente te pleiten voor uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen. Van de zijde van de gemeente was op deze vraag geantwoord dat hier geen middelen voor waren.

De betrokken burgers hebben het hierbij niet laten zitten. T. Brouwer heeft daarop het initiatief voor een burgerinitiatief genomen. Dit leidde natuurlijk tot een ongemakkelijke positie: een raadslid die als burger een initiatief indient. Eigenlijk moet je dat niet willen. Immers een burgerinitiatief is immers bedoeld om een onderwerp op de agenda van de raad te krijgen, waar al meerdere male om gevraagd is, maar waar het college niet op wil ingaan. In dit geval is dit geenszins het geval. De gemeente heeft een parkeernorm en houdt zich hieraan.

T. Brouwers voorvoelde dit klaarblijkelijk ook; tot verrassing van velen kondigde hij bij zijn inleiding op het burgerinitiatief bij wijze van noodgreep aan dat hij het initiatief wilde vervangen door een motie. Dit was natuurlijk van de zotte. De burger die burger had moeten blijven nam onverwacht de rol van raadslid aan. Dit ging er natuurlijk bij de raad niet in.

Vervolgens ging de raad over tot behandeling van het initiatief voorstel. Het werd een inhoudelijke bespreking van het voorstel zonder dat er onderbouwende gegevens beschikbaar waren. Feitelijk ging de raad op de stoel van de uitvoerende wethouder zitten. Ook dat was m.i. niet geheel conform de bedoelingen die de wetgever. Gezien de ervaringen met burgerinitiatieven tot op heden wordt het hoog tijd dat we de procedures rond het burgerinitiatief eens duidelijk tegen het licht houden.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185