zondag 1 september 2013


 

De Noordoost corridor


In het memo dat de Raad vrij kort voor de aanvang van de raadsvergadering over de Noordoost corridor ontving, lazen wij het volgende :

“ Op 27 juni heeft de Stuurgroep Brainport Oost een voorlopig standpunt ingenomen met betrekking tot de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Hierin zijn een aantal voorkeursvarianten opgenomen voor de diverse knooppunten. Op 12 september a.s. zal de Stuurgroep een definitief standpunt hierover innemen. Dit standpunt wordt als advies voorgelegd aan Gedeputeerde Staten. Hierna wordt de business case medio september 2013 afgerond. Deze business case moet duidelijkheid verschaffen over de financiële haalbaarheid van de voorkeursvariant(en) die onderzocht moet(en) worden. Provinciale Staten nemen volgens planning eind 2014 een definitief besluit. ”

Wij hadden verwacht dat het college ons een zienswijze zou voorleggen, waarover wij ons zouden kunnen uitspreken. Dit is niet gebeurd. Het college en de wethouder laten het over aan de raad. Dit is natuurlijk vreemd. Je zou mogen verwachten dat het college hierover een duidelijk standpunt zou hebben en de raad zou adviseren. Is dit geestelijke armoede?

 Laarbeek en met name de wethouder hebben zich vastgelegd op de mantra van de tunnel en de verdiepte ligging. In dit opzicht heeft de wethouder het slechter gedaan dan de actiegroepen,die vasthouden aan het verzet tegen de weg,maar wel willen meedenken over de best mogelijke inpassing, voor het geval dat . Van Zeeland heeft deze kans laten lopen en zit nu in de problemen. Ook brengt hij hiermee de raad in problemen. Op het allerlaatste moment wordt de raad geïnformeerd. Het ingehuurde adviesbureau mag komen opdagen om in de raadsvergadering zelf toelichting te geven. Het college informeert de raad en vraagt gelijktijdig het standpunt van de raad. Dit is ongekend. Waarom niet eerder in de commissievergadering de gelegenheid aangegrepen om hierover van gedachten te wisselen. Nu is het rijkelijk laat! En dit alles in een voor Laarbeek heel belangrijke ontwikkeling. Wij vinden dit ongepast; het is ook een brevet van onvermogen van deze wethouder.

Wij constateren dat wethouder van Zeeland stelselmatig de raad niet of te laat heeft geïnformeerd. Bij de instelling van de stuurgroep brainport oost is heel duidelijk vastgelegd dat de leden hun achterbannen zouden informeren. De wethouder heeft de raad tot op heden slechts mondjes maat geinformeerd over de besluitvorming in de stuurgroep. Hij beriep zich hierbij op de vertrouwelijkheid van de besprekingen in de stuurgroep. Dit staat in schril contrast met wat wij in de informatie over de stuurgroep op de site van de provincie lezen:

“ De wethouders en raadsleden zijn de democatisch gekozen vertegenwoordigers van een gemeente. Vanuit alle direct betrokken gemeenten is een bestuurder afgevaardigd in de stuurgroep waar de belangen van de gemeente ingebracht worden. Deze stuurgroep besluit in gezamenlijkheid over het project NOC nadat ook de Adviesgroep haar advies heeft uitgebracht. De gemeentebestuurders in de stuurgroep informeren de eigen gemeente (college en raad).”

We stellen ook vast, voorzitter, dat de drie meest betrokken gemeenten ieder hun eigen gang gaan. Er is geen gemeenschappelijk standpunt. Het eigenbelang geeft de doorslag. Pas deze week gaan de drie gemeenten bekijken of ze op een lijn komen. Zo maken de gemeenten het de provincie wel erg gemakkelijk. Zij kan kiezen. Worden wij als raad nog geïnformeerd over de uitkomst van dit overleg van de drie gemeenten, voorzitter? Hebben wij niet in een veel eerder stadium gepleit voor het zoeken van bondgenoten?
De optelsom van  alle wensen van de gemeenten overschrijden alle budgetten. Waarom zijn de gemeente niet verstandiger geweest en waarom hebben zij zich niet verenigd op een gemeenschappelijk en reële inzet? Met een gemeente als Laarbeek dat in  de Stuurgroep alleen maar voortdurend de mantra van het bereikbaarheidsakkoord aanheft, was dit natuurlijk ook niet mogelijk. Heel verstandig was dit niet. En allerminst productief. Dit mag van Zeeland zich aanrekenen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185