zondag 22 september 2013


 

Zo maar een  paar dingen


Vandaag een paar dingen die mij opvielen.

Ik zag met vreugde dat Peer Swinkels van Bavaria verkozen is tot foodmanager van het jaar als opvolger van Sander van der Laan van Albert Heijn. Peer Swinkels kreeg de titel omdat hij samen met zijn neven Bavaria zeer levensvatbaar heeft gemaakt. Ook het innovatieve karakter van het bedrijf werd geroemd, evenals de reclame-uitingen van het bedrijf. Daarnaast noemde het juryrapport ook zijn grote verantwoordelijkheidsgevoel voor het erfgoed van het familiebedrijf. Een mooie uitverkiezing. Proficiat!

Afgelopen vrijdag heeft de provincie met ogenblikkelijke ingang een bouwstop afgekondigd van een half jaar afgekondigd voor alle veehouderijen in heel Brabant. Vanuit de sector wil men de strengere eisen voor de volksgezondheid, leefomgeving en dierenwelzijn die in maart volgend jaar in werking treden ontlopen. Door nu nog bouwaanvragen onder het oude regime aan te vragen koopt men de strengere eisen te ontlopen. De sector laat zich weer eens van zijn slechtste kant zien. Wat men met de mond belijdt, voert men niet altijd uit. Dinsdag is er een voorlichtingsbijeenkomst op het provinciehuis. Als ik enigszins kan, ga ik er heen.

In het ED pleit Maarten Rooijakkers houdt in zijn kwaliteit van voorzitter van de Vakgroep Varkenshouderij een pleidooi voor medewerking van de gemeenten aan de nieuwe wet mestverwerking die deze week in de Tweede Kamer aan de orde komt. Rooijakkers constateert dat gemeenten de boot afhouden. Hij spreekt zelfs over koudwatervrees. Hij pleit voor versterking van de lokale economie, duurzame veehouderij en mestverwerking binnen de gemeentegrenzen, waar dit kan. Al met al een pleidooi waar we eens goed naar moeten kijken, want er zitten nogal wat consequenties aan.

Eind vorige week zij de commissieagenda’s weer verschenen. Het is weer zeer mager. Er staan slechts heel weinig nieuwe zaken op. Zouden de bezuinigingen dan toch een verlammende invloed hebben op de beleidsvorming? Het zou best eens kunnen dat de gemeente haar blik moet verleggen en thema’s anders moet gaan aan pakken. Veelmeer vanuit de optiek van de burger en met de burger in buurten en wijken. We moeten af van de traditionele aanpak. Doorgaan op de ingeslagen is de dood in de pot. Jammer dat de raad de Toekomstvisie nog niet behandeld heeft.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185