dinsdag 17 september 2013

Zijn we met ons allemaal ingeslapen?


Zijn we met ons allemaal ingeslapen?


Deze vraag dringt zich inderdaad op. Heeft de raad zich in slaap laten sussen door de goede performance van de gemeente Laarbeek in vergelijking met andere gemeenten? Tot op heden staat Laarbeek er financieel goed voor. Er zijn geen gekke dingen gedaan, waar we achteraf spijt van moeten hebben. En toch lijkt het erop dat we op essentiƫle punten niet bij de les zijn gebleven.

Vlak voor ik begon aan deze blog las ik het volgende gedicht van Toon Tellegen:

Ik trok een streep;
tot hier,
toen ik verder ging
trok ik een nieuwe streep,
en nog een streep.

De zon scheen
en overal zag ik mensen
haastig en ernstig,
en iedereen trok een streep
iedereen ging verder

Het leek mij een toepasselijk gedicht. Na de declaratie-perikelen van de laatste maanden heeft de raad er een grote streep ondergezet. We gaan op de vertrouwde voet verder. Business as usual. Het ED van dinsdag legt hier de vinger op. Terecht? Ik denk van niet. Het ED gaat hiermee voorbij aan de dringende wens van de raad om integriteit in Laarbeek goed te regelen en er op toe te zien dat de afgesproken regels en procedures ook inderdaad worden nageleefd. Dit wezenlijke besluit heeft de raad unaniem genomen. Integriteit moet niet alleen een papieren letter zijn, maar tussen de oren van raads- en commissieleden komen te zitten. Dit is de opgave die de raad zich gesteld heeft.

Dit betekent dat er het een en ander moet veranderen. Integer handelen moet niet alleen met de mond beleden worden; er moet een duidelijke mentaliteitsverandering komen. Raads- en commissieleden zitten er niet voor het eigen belang, maar voor het algemeen belang. Om zelfs maar de schijn van bevoordeling te vermijden, moeten zij zich zeer terughoudend opstellen bij zakelijke transacties met de gemeente. Raadslid zijn kost offers, zakelijk gezien. Raadsleden zouden geen werkzaamheden en leveranties aan de gemeente moeten doen. Alleen al voor de zuiverheid. Ook partijen moeten zich hiervan te allen tijde bewust zijn. Ook dit lijkt een beetje vergeten te zijn.

Over de raadsleden schreef de krant: “ Zij reageerden in beide zaken bijzonder vergevingsgezind ” Het las als een verwijt. De krant ziet hierbij over het hoofd dat de aangedragen feiten, zowel in het geval van de burgemeester als bij de raadsleden te licht waren om als raad hier persoonlijke consequenties aan te verbinden. En natuurlijk heeft de krant gelijk dat de raad kritisch moet zijn. De realiteit mag hierbij niet uit het oog verloren worden.

Geloof van mij maar dat deze kritische houding aan de dag gelegd zal worden. Hierover is geen twijfel meer mogelijk. Art. 15 van de gemeentewet zit weer stevig achter de oren. Dat is maar goed ook. Of er ook een mentaliteitsverandering is opgetreden, valt overigens te betwijfelen. Wat zei Toon Tellegen ook al weer? O, ja,” en iedereen trok een streep, iedereen ging verder.”


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185