dinsdag 10 september 2013

 

Integriteit

 

Integer handelen en integriteit staan sterk in de belangstelling. De reden hiervoor is nog niet eens zozeer dat de doorsnee bestuurder niet integer zou zijn. Dat is niet zo. Op de wereldranglijst doet ons land het nog eens niet zo slecht. Op de lijst van Transparency International voor de minst corrupte landen staat Nederland op een redelijk eervolle zevende plaats. Nog wel. Het lijkt erop dat Nederland niet zozeer wordt geteisterd door het soort corruptie dat in Italië of in Zimbabwe gebruikelijk is, maar dat het meer te maken heeft met het onvermogen om iets groots aan te pakken, zo las ik onlangs.
De grote aandacht voor integriteit in het openbaar bestuur komt vooral voort uit de behoefte aan transparantie. De Nederlandse burger wil inzicht hebben in het reilen en zeilen van zijn bestuurders. Zelfs elke schijn van belangenverstrengeling is uit den boze. Vandaar de grote aandacht voor dit onderwerp en  de vele studies die herover de laatste tijd verschijnen. Integriteit is zelfs een universitaire studie geworden. Nog niet zolang geleden is aan de VU in Amsterdam Hans van den Heuvel benoemd tot hoogleraar integriteit.
Het belang van aandacht voor integriteitschendingen in het openbaar bestuur is duidelijk. De burger heeft niet alleen recht op een effectief, maar ook op een behoorlijk bestuur. Integriteitschendingen schaden het vertrouwen dat de burger in het overheidsapparaat moet kunnen hebben en ze tasten de waardigheid en geloofwaardigheid van de overheid aan. Dit is het laatste wat we zoude moeten willen.Het streven naar integriteit is zo oud als de mensheid. De Griekse filosoof Plato ( 427-347 )wist het al:

"Goede mensen hebben geen wetten nodig om verantwoordelijk te handelen, terwijl slechte mensen de wetten weten te omzeilen."


Misschien zijn wij het een beetje vergeten en zijn we wat doof geworden voor signalen die in deze richting wijzen. De recente gebeurtenissen in Laarbeek wijzen daar op. Raadslid wordt je niet om er beter van te worden, maar om het algemeen belang te dienen. In de eed of belofte die je bij de installatie aflegt, staat dit glashelder omschreven. Er zijn raadsleden die dit vergeten.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185