donderdag 12 september 2013

 

Laarbeekers gaan elkaar helpen


Met deze kop vroeg het ED afgelopen dinsdag de aandacht van de inwoners van Laarbeek voor de kanteling van de zorg. Niet alleen aandacht vroegen de initiatiefnemers , maar ook daadwerkelijk meedenken en meedoen.  de bezuinigingen op de zorg van rijkswege zullen de inwoners in de toekomst minder zorg krijgen van professionele instanties en zullen ze zelf hierin moeten voorzien. Er zal een groter beroep op de familie, buren, vrijwilligers moeten worden gedaan. Om de burgers hiervan bewust te maken en hierop voor te bereiden starten de Seniorenraad Laarbeek en het Platform Gehandicaptenbeleid Laarbeek binnenkort een campagne om de bevolking bewust te maken van deze grote verandering. De tijd dat de staat de verzorging van de wieg tot het graf op zich nam, is definitief voorbij. De burger is weer aangewezen op zijn naaste omgeving en kennissenkring.

Deze verandering vereist een omslag in het denken. Wij zijn er aan gewend geraakt dat we voor allerlei vormen van ondersteuning een beroep op de overheid konden doen. We meenden er zelfs recht op te hebben, omdat wij ervoor betaald hadden. Dit gaat binnenkort niet meer op. De ` ontzorging ` wordt een feit. Iedereen wordt voor een groot stuk op zichzelf teruggeworpen. De normale toestand wordt hersteld, zou je ook kunnen zeggen.

De overheid noemt dit een paradigmashift. Probleem bij dit alles is dat de oude verbanden van destijds niet meer bestaan. In de verzorgingsstaat is het middenveld verdwenen; we zijn meer op ons zelf gaan staan; de nieuwe netwerken die we opgebouwd hebben, zijn fluïde en breekbaar. Ze zijn vaak ook niet tegen een stootje bestand. Het zal heel wat inspanningen vergen om het idee van zelfzorg ingang te doen vinden. Nog in het laatste rapport van Coelo kwam naar voren dat burgers bezuinigingen op straatverlichting buurthuizen, sportaccommodaties etc. eerder accepteren dan bezuinigingen op het sociale domein ( thuiszorg, jeugdzorg, de zorg, sociale werkvoorziening ). Dit is een veeg teken.
Grote vraag is of de 21e eeuwse mondige burger met deze veranderingen mee zal gaan en ze als een noodzakelijkheid zal accepteren. Er is nog heel wat ( missionerings) werk te verricht. Het vaste patroon van het midden van de  vorige eeuw, toen de pastoor de Boerenbond naar zijn hand zette en de kapelaan de KAB, hebben al lang achter ons gelaten. We willen hier ook niet meer naar toe. De aanpak zal nieuwertijds moeten zijn. De initiatiefnemers hebben dit heel goed begrepen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185