dinsdag 24 september 2013

 

Voorlichting in Den Bosch


Vanavond naar het provinciehuis in  Den Bosch geweest voor een informatiebijeenkomst  over de ontwerp Structuurvisie Ruimtelijke Ordening en de ontwerp Verordening ruimte. Beide documenten liggen vanaf 13 september ter inzage voor reactie. De gedeputeerde achtte het zeer gewenst raadsleden te informeren. Voor de medewerkers van de gemeenten is er op 26 september een aparte informatiebijeenkomst.
  
  Aan de uitnodiging ontleen ik het volgende:

De voornaamste aanleiding voor de herziening van de Structuurvisie Ruimtelijke Ordening is de besluitvorming rondom de Transitie naar een zorgvuldige veehouderij 2020. De veehouderij is enerzijds belangrijk voor de economische positie van Brabant; aan de andere kant is de veehouderij steeds verder losgeraakt van zijn omgeving. Naast de besluiten rondom landbouw zijn in de ontwerp-Structuurvisie ook wijzigingen doorgevoerd vanwege de nieuwe koers die de provincie inslaat met de Investeringsagenda Brabant, het koersdocument Transitie van Stad en platteland en de nota Brabant uitnodigend Groen. De provincie streeft ernaar om goede initiatieven te stimuleren met zogenaamde uitnodigingsplanologie.  
Tot slot agendeert de ontwerp structuurvisie een belangrijke ontwikkeling. Brabant heeft de ambitie om zich te ontwikkelen tot een top kennis- en innovatieregio op Europees niveau. Daarvoor is de zogenaamde agglomeratiekracht nodig die echt grote steden, metropolen, met zich mee brengen. De provincie wil samen met gemeenten en partners in het onderwijs en bedrijfsleven de agglomeratiekracht van Brabant versterken.

Wijziging van de Verordening

De wijziging van de Verordening ruimte is ingegeven vanuit een streven tot verduidelijking en vereenvoudiging. Dit is mede gebaseerd op de evaluatie die in 2012 onder de gebruikers van de Verordening is gehouden. De meeste gemeenten hebben ook aan deze evaluatie meegewerkt. Dit heeft ertoe geleid dat de structuur van de ontwerp Verordening is aangepast, waardoor deze beter aansluit op de systematiek die bij bestemmingsplannen wordt gehanteerd. Daarnaast hebben de beleidswijzigingen uit de Structuurvisie ook gevolgen voor de kaders in de Verordening ruimte.

Laarbeek was goed vertegenwoordigd in Den Bosch: twee leden van PNL, twee leden van De Werkgroep, de fractievoorzitter van de PvdA, wethouder van Zeeland en ondergetekende. Het ED heeft de afgelopen dagen een aantal malen gepubliceerd over de wijzingen die op stapel staan en de afgekondigde bouwstop voor veehouderijbedrijven. Gezien de ophef viel de opkomst in Den Bosch enigszins tegen.

Gedeputeerde Yves de Boer was duidelijk in presentatie. In ieder geval kreeg ik het gevoel dat ik nu begreep waar het in wezen omging en de methodiek waarvoor de provincie had gekozen.  De dialoog tussen agrariërs en de omgeving die de laatste tijd stokte, staat weer hoog de agenda. Bestuurskracht 3.0 noemde Yves de Boer dit, niet zonder enig cynsme.

Het tweede gedeelte – het vragenuurtje voor de zaal – verhelderde niet veel meer. De vragen gingen  vooral over plaatselijke problemen. Het duurde naar mijn idee iets te lang.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185