donderdag 19 september 2013

 

Quick scan


De bedoeling was dat onderstaand stukje gisteren op de weblog zou komen, maar ja, de werkers aan de waterleiding trokken de glasvezelkabel kapot. Geen internet, televisie en telefoon dus. En ook geen stukje. Vandaag dus het stukje dat ik voor gisteren in gedachte had.

Eerste indruk van de troonrede en de miljoenennota is dat er twee waarheden zijn: de waarheid van het kabinet en de waarheid van de oppositiepartijen. Beide waarheden hebben iets tweeslachtigs. Al met al denk ik dat de waarheid van het kabinet iets consistenter is dan de waarheid van de oppositie. Deze laatste laat zich teveel meeslepen door het gesundenes Volksemphinden. Dat is nooit verstandig. Vasthouden aan de eigen koers rendeert beter.

Opvallend was dat in de troonrede heel veel zaken benoemd werden; vele ook niet. Mark Rutte verklaarde dit door te zeggen dat het kabinet een grote samenhangende visie had willen schrijven en dat daardoor allerlei zaken onbenoemd moesten blijven. Het zij zo. Ik vond het toch jammer  dat ik de koning niet de verzorging heb horen noemen bij de decentralisaties naar de gemeenten. Ditzelfde gold voor het woord ouderen. Ook dat kwam in de troonrede niet voor.
Er was heel veel aandacht in de media voor de term participatiemaatschappij. Men is hier kennelijk erg van geschrokken. Een kleinere overheid betekent dat de verzorgingsstaat zijn langste tijd heeft gehad. De bezuinigingen ( ook een woord dat het kabinet bij voorkeur  niet gebruikt – het praat liever over hervormingen en beleidsombuigingen) leiden tot dit resultaat. Het is de vraag of de burger dit in deze absolute vorm wel wil.

Positief punt in de miljoenennota was dat de bijdrage van het Rijk aan de Ruit gehandhaafd is en conform de afspraken opgeschaald is; minder positief voor de gemeenten is dat de uitkering uit het gemeentefonds bijna 300 miljoen lager uitvalt dan in het voorjaar in het vooruitzicht werd gesteld. Dit is een flinke domper die  consequenties moet hebben voor de gemeente begroting 2014. Hopelijk komt de gemeente snel met een berekening wat dit nog extra betekent voor de toch al schrale gemeentebegroting 2014 van Laarbeek.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185