zondag 3 maart 2013



Problemen voor gemeenten


De helft van de grote Nederlandse gemeenten heeft onvoldoende reserves om risico’s op te vangen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de NRC naar de financiële positie van de twintig grootste gemeenten. De krant heeft dit afgelopen zaterdag gepubliceerd. Bij  tien van de onderzochte gemeenten is het weerstandsvermogen lager dan het minimum. Dat betekent dat zij minder reserves hebben dan de risico’s die ze lopen. Slechts zes van de twintig gemeenten haalt een ruime voldoende of hoger.

Uit de cijfers blijkt dat vrijwel alle grote gemeenten hun financiële positie na 2011 flink zagen verslechteren. Wethouders van financiën van verschillende grote gemeenten merken op dat de vele bezuinigingen van de laatste jaren, gecombineerd met de crisis op de vastgoedmarkt, de kritieke grens van hun begroting raakt

Vanaf 2014 krijgen gemeenten extra bezuinigingen te verwerken. Het Rijk hevelt dan taken zoals jeugdzorg over, maar met de helft van het geld waarvoor het Rijk het nu doet. Volgens wethouder in Breda Saskia Boeleman (D66) is de kritieke grens in zicht. „Onderhoud is een van de weinige posten waar we nog kunnen korten. Het betekent dat er meer onkruid in wijken zal komen. De gemeente maakt sportkantines niet langer schoon. We accepteren dat het wegdek gaat verslechteren.”

Hoogleraar decentrale overheden Maarten Allers van de Rijksuniversiteit Groningen noemt de plannen van het kabinet „gevaarlijk”. Allers: „Het Rijk wil de decentralisaties er in korte tijd doorheen jagen, omdat de bezuinigingen alvast zijn ingeboekt op de eigen begroting. Een zorgvuldige invoering is van groot belang, maar daar neemt men geen tijd voor.”

Als dit allemaal leest, vraag je je natuurlijk af: hoe is het met Laarbek gesteld? Zo rampzalig als bij de onderzochte 20 grote gemeenten is het met Laarbeek zeker niet. Toch ook hier lopen de reserves terug. In de Programmabegroting 2013 zegt het college dat het vaststellen van de risico’s lastig is. Volgens de Programmabegroting is de weerstandscapaciteit echter groot genoeg is om mogelijke tegenvallers zonder budgettaire consequenties te kunnen opvangen. Op basis van de cijfers moet je constateren dat dit zo is.

In de programmabegroting 2013 is aangekondigd dat er een nieuwe berekening van het weerstandsvermogen komt. We zien benieuwd naar de uitkomst.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185