zondag 10 maart 2013



Burgemeesters en Plasterk

 

Hans Vereijken vestigde vorige week zaterdag in een tweet de aandacht op een artikel in  het Financieel Dagblad met de  kop “ Ruime meerderheid burgemeesters tegen fusies ” Het FD baseerde zich op een enquête van OverheidinNederland.nl . De opdracht kwam van het NRC.

Wat waren de uitkomsten van onderzoek? Ruim 80% van de burgemeesters in Nederland is tegen de plannen van het kabinet om gemeenten met minder dan 100.000 inwoners te laten fuseren. Van de 408 burgemeesters gaven 196 een reactie op vragen over de opschalingsplannen van minister Ronald Plasterk. 84% van hen is het (zeer) oneens met de plannen uit het regeerakkoord. Ook burgemeesters van VVD en PvdA vinden niet dat gemeenten in Nederland ten minste 100.000 inwoners zouden moeten hebben. Bij de PvdA is 79% tegen, bij de VVD is dat 72%.Alleen in de provincie Groningen ziet een meerderheid (55%) van de burgemeesters in de kabinetsplannen een reden om met buurgemeenten in gesprek te gaan over een fusie. In de rest van de provincies is de bereidheid daartoe minder groot. In totaal ziet 72% van de burgemeesters geen aanleiding tot het aangaan van fusiegesprekken. Tot slot maken veel bestuurders zich zorgen over het tempo waarin het kabinet de fusies wil doorvoeren. Volgens het regeerakkoord zouden er in 2017 vijfenzeventig gemeenten minder moeten zijn. Tweederde van de ondervraagden acht dit onhaalbaar, 60% vindt het bovendien niet wenselijk. Slechts een kwart van de burgemeesters vindt de plannen wel haalbaar en wenselijk.

In de NRC van zaterdag stonden achtergrondverhalen. De teneur van de verhalen is duidelijk. Wat heel veel burgemeesters en ook anderen absoluut niet begrijpen is dat  Pasterk eist dat gemeenten voor 1 april duidelijk maken met welke gemeenten zij willen samenwerken voor de transities en tegelijkertijd inzet op gemeentelijke fusies. Heel veel gemeenten zien een stem voor samenwerking als een stem voor een gemeentelijke fusie, die zij niet wensen.

Zijn burgemeesters representatief voor de meningen in de gemeenten? Ik denk van wel, al weet ik ook wel dat je de kalkoen niet moet vragen hoe je het kerstmaal bereidt, zoals een van de burgemeesters in de NRC  opmerkte.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185