donderdag 28 maart 2013



Raad voor de Leefbaaromgeving


Op 20 maart j.l. heeft de Raad voor de Leefbaarheid en Infrastructuur  zijn advies ‘Ruimte voor duurzame landbouw’ aan geboden aan staatssecretaris Sharon Dijksma. In zijn  advies schetst de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) de maatschappelijke dilemma’s rond de land- en tuinbouw in Nederland. Voortgaande innovatie en versnelde verduurzaming zijn noodzakelijk om deze dilemma’s op te lossen. Gezien het belang van de land- en tuinbouw is er alle reden voor de rijksoverheid om haar rol te pakken en bij te dragen aan het opheffen van belemmeringen voor de verduurzaming van de sector.

De raad adviseert de rijksoverheid om de visie van de Rli op de land- en tuinbouw verder met partijen uit te werken, ontwikkelruimte te geven aan verschillende agrarische bedrijfsvormen, kennis en innovatie in te zetten als motor van verduurzaming, wetten en regelgeving waar nodig aan te passen en een permanente dialoog tussen sector en samenleving te faciliteren.

De raad geeft in het advies tevens zijn visie op het politieke en publieke debat over de land- en tuinbouw. Dit debat wordt het best getypeerd door zijn grote, schijnbaar onoverbrugbare, tegenstellingen. De raad hoopt met zijn advies een kanteling te bereiken in de wijze waarop in politiek en samenleving over de Nederlandse landbouw wordt gedacht, zodat de transities die de raad noodzakelijk vindt, versneld kunnen plaatsvinden.

Brabant weet hierover mee te praten, gezien het recente debat in Provinciale Staten. Het Brabantse model zal zich moeten bewijzen. Brabant wil van industrial naar community-farming, waarin boeren en burgers de dragers zijn van de voedselproductie,leefbaarheid,beleving en beheer van het landschap.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185