donderdag 14 maart 2013



Commissie RO

  

Commissie RO

 Op de agenda van de commissie Ruimtelijke Ordening stonden afgelopen woensdag een tweetal die door het CDA waren ingebracht. Het betrof de Landschapsinvesteringsregeling en voorstel voor een kortere tunnelvariant in de Noordoost Corridor. Beide voorstellen leidden tot veel discussie: het uiteindelijke resultaat beantwoordde allerminst aan onze bedoelingen. 

De Landschapsinvesteringsregeling vraagt een financiële bijdrage van particulieren bij bouwen in het buitengebied als compensatie voor het aantasten van het landschap. Op zich is dit goed te verdedigen. Alleen de bedragen die uit de regeling voortvloeien, zijn bijzonder hoog. Het CDA stelde daarom voor de regeling eens kritisch tegen het licht te houden en mogelijk onbedoelde effecten er uit te halen. Niets meer of minder.
Wethouder van Zeeland voelde hier niets voor. Hij wilde regeling pas na verloop van tijd evalueren. Merkwaardig is wel dat de regeling alleen door B en W is vastgesteld en nog niet aan de raad is voorgelegd. Van Zeeland wekte de indruk dat hij dit de gewoonste zaak van de wereld vond. Dit is wel de wereld op zijn kop: een college dat buiten de raad om lasten aan de burger oplegt! Volgens ons is dit het voorrecht van de raad bij uitstek, ook in duale tijden!

Even vreemd verliep de discussie over het CDA-idee om te komen tot een kortere tunnel onder de Zuid Willemsvaart. Er zijn ongeveer 100 varianten ontwikkeld voor de invulling van dit gedeelte van het tracé. De variant van het CDA zit er niet bij. Volgens ons kan de tunnel aanzienlijk verkort worden, van 660 naar 240 meter. Zie onderstaande schets. Natuurlijk komen er bijkomende kosten bij voor de omlegging van het kanaal etc. Maar zelfs dan kost het geheel naar ons idee minder dan bij een veel langere tunnel. Het voorstel van het CDA was het idee in te brengen in de stuurgroep.

De commissie wilde er niet aan, zeker niet na de inspraak reactie van het Dorpsplatform Aarle-Rixtel. Men viel weer terug op oude sentimenten en wees het voorstel van het CDA af zonder enige onderbouwing. Gewoon op gevoel.

Vreemd was ook de opstelling van de wethouder. Hij had geen eigen mening ( of hield deze voor zich ) Hij wachtte alleen maar het advies van de commissie af. Het was toch niet meer dan normaal geweest dat hij aan zijn deskundigen gevraagd had eens naar het idee te kijken. Zelfs die moeite had hij klaarblijkelijk niet genomen. Wat hebben wij aan een wethouder die geen eigen opvattingen heeft of deze angstvallig voor zich houdt. De mantra van van Zeeland (“ ik voer uit wat de raad wenst ”) kennen we ondertussen wel. Dit kan alleen maar rampzalig voor Laarbeek uitpakken.

Ook de commissie kwam niet op het idee deskundigen te laten kijken naar het idee. Waarvoor hebben wij expertise ingehuurd? Hiermee verdween mogelijk een goed voorstel van tafel.

Jammer, een gemiste kans. De kans dat Laarbeek  geen tunnel, maar een brug krijgt, wordt zo steeds groter. Met dank aan de kortzichtigheid van een commissie.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185




Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185