donderdag 7 maart 2013


Toekomstvisie


We gaan te hard van stapel. Zonder dat er überhaupt in de raad over het opstellen van een nieuwe toekomstvisie gesproken wordt er al met instemming van het Presidium een workshop voor de raads- en commissieleden belegd. De mandatering door de raad aan het Presidium moet zelfs nog plaatsvinden. Ik begrijp de haast wel; men wil immers het gehele project aftronden voor de zomervakantie. De zorgvuldigheid die het proces vereist, komt m.i. zo wel erg onder druk te staan.

Als we rondkijken in gemeenteland,moeten wij constateren dat er de laatste jaren sprake is van een ware hausse aan toekomstvisies van gemeenten. Momenteel hebben 95 van de 418 gemeenten een toekomstvisie. Meer dan tien gemeenten ontwikkelen er momenteel een. In tijden van bezuinigingen zoals nu is er veel debat over nut en noodzaak van een integrale toekomstvisie. Zeker nu er moet worden bezuinigd. Zo schrapte Wageningen onlangs het budget voor een toekomstvisie. In Werkendam woedt een hevige discussie binnen de PvdA-fractie: ‘We hebben geen behoefte aan papieren tijgers.’ Er zijn ook tegenstemmen: ‘Een integrale toekomstvisie is voor veel gemeenten écht het antwoord om uit impasses te raken’, stelt burgemeester Jan Baas (PvdA) van Enkhuizen. 

Toekomstvisies zijn vaak een optelsom van wensen van fracties. Elke partij vindt er wel iets van zijn gading in. Toekomstvisie schetsen vaak  niet alleen een bruisende, maar ook een sociaal verbonden, veilige en duurzame gemeente geschetst, waar burgers zich thuis en met elkaar verbonden voelen en het gemeentebestuur optimaal ten dienste van de burgers staat. Daarmee gaan veel gemeentelijke toekomstvisies in de richting van een maatschappelijke utopie: een gedroomde samenleving zonder conflict. 

Zo’n visie biedt geen duurzaam kader voor het beleid van  de gemeente. Heel veel toekomstvisies verdwijnen vaak vrij snel in een la, waar ze nooit meer uitkomen. Dit natuurlijke zonde van het geld en de energie die erin gestoken is. We kunnen dit alleen maar voorkomen als we een helder en transparant proces opzetten. Voorwaarde is ook dat we ons vooraf een duidelijk beeld vormen waar we met Laarbeek naar toe willen.  Misschien is een toekomstvisie met alleen maar dit toekomstbeeld al meer dan voldoende. De praktische uitwerking volgt later.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185