dinsdag 26 maart 2013


  

Peelsamenwerking

Dinsdag j.l. presenteerde Elly Blanksma als voorzitter van de stuurgroep Peelsamenwerking de lang verwachte mijlpaal. Het is een lange weg geworden voor uiteindelijk het eindresultaat publiek gemaakt kon worden. Begin van dit jaar leek er een kin in de kabel te komen toen bleek dat de ontwikkelde businesscases samenhang ontbeerde. Een nieuw ingestelde stuurgroep kreeg de opdracht van de colleges om een verbindende mijlpaal te ontwikkelen, vanuit gezamenlijke ambitie en een gedeeld gevoel van urgentie. Zo werd het in de uitnodiging omschreven.

Afgelopen dinsdag, 26 maart, was het zover. In De Ruchte te Someren presenteerde Elly Blanksma de voorstellen van de stuurgroep.
De Peelgemeenten gaan de kracht van zes benutten door bestuurlijk en strategisch samen te werken. Door samen te werken wordt de positie van de Peelregio als onderdeel van Brainport versterkt. Samenwerking is ook nodig om beter te kunnen reageren op ontwikkelingen: de komst van grote nieuwe taakvelden, teruglopende budgetten en de inrichting van bestuurlijk Nederland.
De Peelgemeenten kiezen voor een samenwerking op basis van een  gemeenschappelijke regeling met openbaar lichaam. Ik denk dat dit een verstandige keuze is. De Peelgemeenten opteren niet voor een herindeling.
Er is een heel krap tijdsschema opgesteld. Al in april wordt het advies van de stuurgroep aan de raden voorgelegd. De samenwerking op het sociaal domein krijgt topprioriteit.
Voor het rapport: zie http://bit.ly/Xas71f
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185