dinsdag 5 maart 2013



Toekomstvisie


Het projectteam Toekomstvisie zet er vaart in. Al op 12 maart organiseert het team een workshop voor  de raad. Hierin moeten  – in de woorden van het projecteam- de grote en bepalende vraagstukken voor de toekomst benoemd worden in de vorm van kansen en bedreigingen. Doel is te komen tot een nieuwe toekomstvisie Laarbeek 2020, omdat de huidige visie achterhaald is door de ontwikkelingen. Er is haast geboden, want de visie moet voor de zomervakantie gereed zijn.

Waarom deze haast? Ik heb begrepen dat het presidium wil voorkomen dat de toekomstvisie onderdeel gaat worden van de gemeenteraadsverkiezingen. Eerlijk gezegd snap ik hier geen jota van. Wel mag de bevolking in een digitaal platform meepraten over de nieuwe toekomstvisie. Een publiek debat en stellingnames over een stuk dat bepalend is voor de toekomst van Laarbeek tijdens de verkiezingscampagnes, dat mag dan weer niet. Wat is er mis mee als de toekomstvisie onderdeel zou worden van de verkiezingen? Ik zou zeggen  daar hoort het juist in thuis. Juist nu we een uitgelezen kans hebben om de bevolking een platform te bieden, stellen de fractievoorzitters alles in het werk om verhinderen dat  het meest wezenlijke debat in alle openheid kan plaatsvinden. Een digitaal platform – waar overigens niets mis mee is – is geen vervanger van het politieke debat. Naast de mogelijkheid voor burgers om te kunnen reageren op stellingen en scenario’s moeten zij ook zelf andere ideeën en oplossingen kunnen inbrengen.

Er is nog iets anders vreemd aan de haast die aan de dag wordt gelegd. Het presidium wil het antwoord klaar hebben op ontwikkelingen in de regio. De nieuwe toekomstvisie zou hiervoor de grondslag moeten leveren. Ik denk dat dit een illusie is. Een toekomstvisie moet niet reageren op de waan van de dag. Het moet juist hiervan afstand nemen en een vergezicht bieden met betrekking tot de toekomst. Bestuurlijke veranderingen zijn hierbij vergeleken peanuts. De blik op de horizon en het doel dat men voor ogen heeft zijn duizenden malen belangrijker.

Ik denk dat we dus ruim de tijd moeten nemen bij het opstellen van een nieuwe toekomstvisie voor Laarbeek. Het huidige moment zou wel eens het minst geschikte kunnen zijn. Wij moeten afstappen van de waan van de dag en ons een helder beeld vormen  van de trends die de komende jaren er toe gaan doen. Deze trends en ontwikkelingen moeten we helder voor ogen hebben.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185