zondag 17 maart 2013



Toekomstvisie


Het Eindhovens Dagblad kwam afgelopen zaterdag met een artikel over de voorgenomen aanpak van de toekomstvisie 2020 door de gemeente Laarbeek. Laarbeek wil uitdrukkelijk de inwoners betrekken bij de opstelling van deze visie. Hiervoor wordt een digitaal platform opgestart, dat onder de naam www.toekomstvisieLaarbeek.nl bereikbaar is. Het hele project moet voor de zomervakantie afgerond zijn. Dit is een hele opgave. En ambitieus ook nog bovendien.

De Raads- en commissieleden hebben dinsdag 12 maart j.l. in twee sessies de kansen en bedreigingen voor Laarbeek benoemd. De projectgroep zal hieruit een aantal stellingen distilleren die via het digitaal platform aan de inwoners zullen worden voorgelegd. Ik hoop, dat er massaal op gereageerd wordt. Zo krijgen we een toekomstvisie die op een breed draagvlak kan rekenen. De nieuwe toekomstvisie moet immers body krijgen en mag geen boodschappenlijstje zijn.

Wie deze weblog leest weet dat ik twijfel aan de methodiek die de projectgroep wil volgen. Ik denk dat de waarde van een toekomstvisie vooral staat of valt met de analyse die eraan vooraf gaat. Slechts na een grondige analyse is het mogelijk een relevante toekomstvisie op te stellen. Met een digitaal platform met alleen maar stellingen, waarop inwoners kunnen reageren, komen we er niet. Mijn voorkeur zou gaan naar een andere opzet. Er zouden een aantal verschillende visies opgesteld moeten worden, die ter keuze aan de bevolking worden voorgelegd. De gemeente Velzen heeft zoiets met succes gedaan.

Ook vind ik dat de toekomstvisie een breder perspectief moet hebben dan 2020. De blik moet gericht zijn een langere termijn b.v. 2040. Bij een dergelijke tijdspanne is het mogelijk een toekomstvisie op te stellen die een uitdaging biedt door de stip op de horizon te benoemen.

We moeten man en paard durven te benoemen. Laten we uitgaan van drie mogelijkheden en daarop een toekomstvisie ontwikkelen:
Laarbeek blijft zelfstandig.
Laarbeek kiest voor samenwerking met andere gemeenten (Gemert-Bakel en/of Peelgemeenten
Laarbeek fuseert.

Dit geeft drie scenario’s waaruit gekozen moet worden. Het zijn tevens de primaire vragen voor de toekomstvisie ( Laarbeek ).Eerst deze kernvraag beantwoorden en dan de toekomstvisie schrijven op basis vaneen stevige analyse. Zorgvuldigheid is belangrijker dan snelheid.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185