woensdag 20 maart 2013



Colleges sneuvelen bij bosjes


De week met met commissievergaderingen zit er weer op. Heel veel heeft het dit keer niet opgeleverd. De agenda’s nodigden hiertoe ook niet uit. Als ik het me goed herinner rolde er slechts een bespreekpunt voor de volgende raadsvergadering uit. Dit is wel eens anders geweest. Het college schijnt een beetje uitgeregeerd te zijn. In andere gemeenten lijkt dit echt het geval te zijn.

In Deurne rommelt het, in Eindhoven moest wethouder Fiers opstappen en in Nuenen stapten twee wethouders op. Ook in Waalre zijn er problemen. Voor het ED reden om er extra aandacht aan te schenken. Gisteren was er een artikel over de toestand in Nuenen; zaterdag komt er in de bijlage een groot overzichtsartikel.

Of er een verbindende lijn in de problemen in de verschillende gemeenten zit, waag ik te betwijfelen. Ik ben benieuwd of het ED dit kan ontdekken. Wel is duidelijk dat de aanleiding voor de recente bestuurscrises in de verschillende gemeenten heel divers is. Een verbindende rode lijn ontbreekt.

In zijn algemeenheid kun je wel zeggen dat de economische crisis en de teruglopende inkomsten van de gemeenten mede debet aan de gerezen probleem. Gemeenten weten in het algemeen niet goed waar ze aan toe zijn en hoe het verder moet. Deze onzekerheid werkt conflicten in de hand, ook al omdat er geen eenduidigheid is over d  aanpak van de problemen. Bovendien zijn gemeenteraadsverkiezingen in aantocht. Dit werpt ook weer zijn schaduwen vooruit Kiezers zijn zeer beweeglijk en votiel. Alles bij elkaar een gunstig klimaat voor het ontstaan van geschillen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065362185