donderdag 21 maart 2013



Het derde rapport van Bestuurskracht Brabant


Er zit  een duidelijke ontwikkeling in het denken binnen de commissie Bestuurskrachtig Brabant. Dezer dagen heeft de commissie haar derde deelrapport gepubliceerd. Na het rapport over Noordoost en Midden Brabant liet de commissie haar rapport over West- Brabant verschijnen, onder de naam Veerkrachtig bestuur in West-Brabant. Het wachten is nog op het rapport over Zuidoost Brabant. Dit verschijnt naar verwachting in april/mei.

In Veerkrachtig bestuur in West-Brabant kiest de commissie unverfroren voor gemeentelijke herindeling rond een centrumgemeente. Voor plaatsen als Tilburg, Breda, Bergen op Zoom, Roosendaal Etten-Leur en Oosterhout ziet de commissie deze rol weggelegd. Nog niet in alle gevallen komt de commissie met herindelingsvoorstellen. Nu alleen nog maar voor Tilburg en Breda. Rond de andere plaatsen moeten de omliggende plattelandsgemeenten nauwer gaan samenwerken met de centrumgemeente. Een kwestie van tijd dus.

Opvallend is dat de commissie nu duidelijk voor herindeling kiest. Letterlijk staat er:
“ De adviescommissie ziet in het algemeen onvoldoende resultaat van samenwerking tussen plattelandsgemeenten. Het samenwerken tussen relatief kleine gemeenten levert nauwelijks meerwaarde op. In paragraaf 4.1 hebben wij daarom het belang geschetst van een verbinding van de West-Brabantse steden met het landelijk gebied voor voldoende bestuurskracht voor de uitvoering van de huidige en toekomstige taken.”

 Grote vraag gaat worden of de commissie deze lijn ook gaat doortrekken naar Zuidoost-Brabant. Op de bijeenkomst van21 januari j.l. leek de commissie vooral af te steven op een grotere samenwerking in de regio en versterking van Eindhoven. Deze stad zou groter mandaat nodig hebben om zich internationaal te presenteren. Toen ik dit las dacht ik even de stem van burgemeester Rob van Gijzel te horen!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185