dinsdag 19 maart 2013


Een andere gemeentelijke overheid


De Nederlandse economie zit duidelijk in de problemen. We presteren minder dan vergelijkbare economieƫn. Nederland zit in een transitieproces, waarvan de uitkomst nog lang niet duidelijk is. De groeicijfers uit het verleden zullen we niet meer halen. Vergrijzing en krimp krijgen consequenties en creƫren een nieuwe werkelijkheid. Niet alleen in de economie, maar ook bestuurlijk zullen we hierop een antwoord moeten vinden. Aanpassingen zijn noodzakelijk. We zullen moeten afstappen van de gebaande paden en creatief moeten omgaan met beperktere middelen. De vraag is alleen hoe.

De afgelopen decennia hebben gemeenten steeds meer taken uit handen van de burgers genomen. De verzorgingsstaat werd steeds verder opgetuigd. Alles leek mogelijk. Wat eerst het terrein van het maatschappelijke middenveld was, is in handen van de overheid overgegaan. Het bestuur is steeds meer uitgedijd. Steeds grotere gemeentehuizen symboliseerden de groei van de gemeenten. Tot de crisis kwam en maar niet over wilde drijven. Langzaam maar zeker werd duidelijk dat de crisis breder was dan alleen maar de economie. De inkomsten van de gemeenten daalden; eerst dacht men dat met bezuinigingen de problemen opgelost konden worden. Stilaan werd het duidelijk dat er meer moest gebeuren.

Het moment dat een gemeente een nieuwe toekomstvisie gaat opstellen, is de gelegenheid bij uitstek om ook dit probleem mee te nemen: hoe moet Laarbeek in de 21e eeuw ingericht worden.Persoonlijk denk ik dat Laarbeek als zelfstandige gemeente zijn langste tijd heeft gehad. Laarbeek zal opgaan in een groter geheel, in iets breders dan Gemert-Bakel- Laarbeek. Voor de komende jaren heeft dit grote consequenties. In de toekomstvisie moet de nadruk niet gelegd worden op de inrichting van Laarbeek als zelfstandige eenheid. Hierover hebben wij toch niet het laatste woord.Wij moeten vooral oog hebben voor de kernen, de wijken van de toekomstige gefuseerde gemeente. De kracht en de leefbaarheid van deze kernen moet centraal staan en versterkt worden. De kernen moeten in staat gesteld worden dit zelf te doen, op eigen initiatief en met eigen mensen.
Als de toekomstvisie zich hierop zou focussen, is al heel wat gewonnen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185