woensdag 13 maart 2013



Een nieuwe blokhut voor de scouting?


In de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Laarbeek werd dinsdag o.a. gesproken. over de huisvestiging van scouting Lieshout-Mariahout. Directe aanleiding was de brief die het bestuur van scouting Lieshout-Mariahout op 22 november j.l. gestuurd had aan de gemeenteraad . PNL had deze brief graag al eerder op de agenda gehad,maar had hiervoor geen begrip gevonden bij het presidium. Uiteindelijk kwam via een vraag in een vorige commissievergadering de brief alsnog op de agenda. Op de uitnodiging voor de vergadering stond dat de wethouder een toelichting zou geven.

Wie verwacht had dat de bespreking zou beginnen met deze toelichting, kwam bedrogen uit. Met name PNL en de PvdA begonnen met het uitspreken van de hoop dat het college tegemoet zou komen aan de vraag van de scouting. Arjan de Groot en Hans van de Broek betoonden zich vurige pleitbezorgers voor de scouting. Andere commissieleden pleitten voor voorzichtigheid.

De publieke tribune zat afgeladen vol met leden van de scouting Lieshout-Mariahout. Het was een fleurig gezicht,al die groene shirtjes van de scouting. Natuurlijk moest wethouder Biemans hiervan een foto maken. In een inspraakbeurt maakte de scouting aan de hand van dia’s duidelijk hoe rot het gebouw was. Een nieuw gebouw gaat volgens een recente raming € 200.000,00 kosten.

Wethouder Briels kon natuurlijk weinig anders dan de commissie wijzen op de verordening. Volgens de verordening kan een vereniging als de scouting slechts eenmaal in  de 10 jaar een tegemoetkoming krijgen van 3* de jaarlijkse subsidie van € 2393,00 . Iedereen die dit hoort en de problematiek kent, weet dat bij een jeugdvereniging  een lachertje is.

Nu PNL zich hard maakt voor de scouting, wist van de Broek al waaar dit op zou uitdraaien: “ Voor maart 2014 als er gemeenteraadsverkiezingen zijn, staat het gebouw er  ” voorspelde hij. PNL vroeg aan wethouder Vereijken of er ergens nog lucht was. Jammer genoeg kreeg Vereijken niet de kans om hierop te antwoorden. Ik ben wel benieuwd naar zijn antwoord. Misschien kunnen we via schriftelijke vragen het antwoord alsnog krijgen.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185