zondag 24 maart 2013


Bang voor openheid

Niet alleen het college is bovenmatig voorzichtig bij het verstrekken van informatie. De mededelingen over de noordoost corridor moeten achter gesloten deuren; de informatie over de Peelsamenwerking idem dito. Het aantal geheime besluiten in B en W blijft schrikbarend hoog.
Nog erger is dat dit geheimhoudingsvirus klaarblijkelijk ook overgeslagen is naar de fractievoorzitters. Zij accepteren zonder protest dat veel zaken in beslotenheid behandeld moeten worden, ook zaken waarvan ik zou den ken dat er juist alle belang bij is om het in alle openbaarheid te doen. Draagvlak is nog nooit verworven in beslotenheid. Gemeentelijke samenwerking is immers een bij uitstek een openbare zaak. Informatie hierover moet in alle openbaarheid, tenzij het over strategische keuzes gaat in een onderhandelingstraject. Dan past geen openbaarheid. Dit laatste was vorige week zover ik weet niet het geval. Om hiervoor het seniorenconvent te laten opdraven was overdreven.

Een nieuw toppunt van onbegrijpelijke geheimhouding kwam ik tegen in het laatste verslag van het presidium. Het toont aan hoe krom het een en ander kan worden. In het presidium werd gesproken over de invulling van de interviews met Omroep Kontakt. In voorkomende gevallen wordt afgesproken welke partijen naar de studio gaan. Ook het onderwerp komt hierbij aan de orde. De volgende keer zou dit de toekomstvisie Laarbeek zijn. Heel logisch, zou je zeggen. Maar wat gebeurde er in de laatste presidiumvergadering?

Uitdrukkelijk werd bepaald dat alleen gesproken mocht worden over de procedure om komen tot een toekomstvisie. Over de inhoud mag niet gesproken worden. Kan het nog vreemder? Mogen politieke partijen in Laarbeek hun opvattingen over de toekomstvisie niet naar buiten brengen? Heel vreemd dat een presidium zich hierover uitlaat!
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185