donderdag 28 februari 2013


Andermaal het rapport Integraal beleidsplan voor Senioren en mensen met een beperking in Laarbeek


Het rapport van de seniorenraad en platform gehandicapten blijft me bezig houden. Ik had het idee dat het rapport eigenlijk niet af was. De gekozen insteek is vooral een praktische: uitgaande van de bestaande situatie en van daaruit verbeteringen proberen te bereiken. Dit leidt overigens wel tot een indrukwekkend Laarbeekbreed actieprogramma.

Verder dan de eigen gemeente kijkt het rapport niet. Ontwikkelingen van buiten worden m.i. onvoldoende in de beschouwing meegenomen. En toch zullen vanuit veranderingen die ons van bovenaf zullen  worden opgelegd, de grootste veranderingen komen. Het landschap verandert in snel tempo. Dit zal de zorgvraag aanzienlijk veranderen. Op deze ontwikkeling speelt het rapport m.i. onvoldoende in. Ik had graag gezien dat het rapport deze wijzigingen in kaart zou brengen. Dan was ook de impact hiervoor voor de zorgverlening duidelijk en kan hierop tijdig worden ingespeeld, zodat er geen zorgvacuĆ¼m ontstaat.

Wat mij ook steeds duidelijker wordt is dat de zorg per kern georganiseerd moet worden. Er is  geen Laarbeekse behoefte aan zorg; er is een plaatselijke behoefte aan zorg. De zorgvraag in de verschillende kernen van Laarbeek  hoeft niet per definitie gelijk te zijn. Er kunnen best duidelijke verschillen per kern bestaan. Met een aanpak per kern komen we een stuk verder. Er moeten m.i. duidelijke zorgteams per kern komen waarin professionals ( wijkverpleegkundigen ) en vrijwilligers samenwerken. De kern moet dit zelf gaan regelen, op vrijwillige basis. De gemeente heeft geen enkele zeggingsmacht over mantelzorgers en vrijwilligers.

Het wordt dan ook de hoogste tijd dat de gemeente haar beleid gaat herformuleren en zaken gaat loslaten die door het middenveld gedaan kunnen en moeten worden. Betekent dit dat er geen taak voor de gemeente op dit terrein is? Niets is minder waar.  De gemeente moet zich gaan concentreren op kernoverstijgende zaken. Ik denk hierbij b.v. aan Laarbeekbrede  preventieprogramma’s, levensbestendige woningen en zorg voor voldoende woningen voor de doelgroep etc. Dit laatste wordt acuut, als de intramurale zorg wordt afgebouwd.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185