donderdag 7 februari 2013



Commissie Algemeen Bestuur


Het meest interessante waren de agendapunten die verwezen naar gemeentelijke samenwerking. Bij de bespreking van de gemeenschappelijke regeling voor de gemeentelijke samenwerking tussen Gemert-Bakel en Laarbeek werden de vragen voornamelijk gesteld door ABL. Niet dat ABL tegen de samenwerking met Gemert-Bakel is. Klessens wilde het naadje van de kous weten. En daar heeft hij natuurlijk volkomen gelijk in.

Bij de beantwoording door de portefeuillehouder en de gemeentesecretaris viel wel het een en ander op te merken. Opvallend is de neiging van het college om bevoegdheden voor zichzelf te reserveren. Zo was het antwoord dat wijzingen in DVO’s ( dienstverleningsovereenkomsten ) aan het college waren voorbehouden. In het reglement staat dit uitdrukkelijk anders geformuleerd: onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Jammer dat Klessens dat liet lopen.

De transformatie van het SRE verloopt zeer moeizaam. De regioraad heeft hierover in december al in een motie haar bezorgdheid uitgesproken. Dit heeft geresulteerd in de instelling van een stuurgroep die met voorstellen moet komen. O.a. Mevr. Fiers, wethouder in Eindhoven en lid van het DB van het SRE, Laarbeeks burgermeester en DB-lid Ubachs en burgemeester Mikkers van Veldhoven hebben hierin zitting. In de commissievergadering van Algemeen Bestuur lichtte de burgemeester een tipje van de sluier op. In maart zullen de raden geconsulteerd worden.

De stuurgroep kiest voor de magere variant. In deze opzet zullen een beperkt aantal taken regiobreed worden aangepakt. De economie, de infrastructuur, de investeringsfondsen en de regionale agenda 2015 zullen hier ongetwijfeld toe behoren. Aan de gemeenten is het subregionaal taken op te pakken. Omdat de afdrachten aan het SRE kleiner worden, hebben de gemeenten hiervoor de financiële ruimte. Gezien de financiële problemen van verschillende gemeenten moet ik nog zien dat dit gaat gebeuren.

Natuurlijk is het logisch dat op dit moment, nu de plusstatus komt te vervallen, het SRE haar takenpakket kritisch tegen het licht houdt. Op gezette tijden moet dit. Het huidige moment vraagt dit ook. Men moet er echter voor waken dat in de waan van de dag de slinger wat ver doorslaat. De slankheidsmanie heeft echter het SRE in haar greep. Kunst is het goede te behouden en verder uit te bouwen en tegelijkertijd de financiën in de greep te houden. Maar ook ambitie moet er zijn. Anders wordt het een sterfhuisconstructie met magere Hein op de stoep.

Op de Peelsamenwerking kom ik eerstdaags terug.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185