maandag 25 februari 2013



 Voor spek en bonen


Burgerparticipatie is en blijft een lastig traject. Heel veel gemeenten worstelen ermee. Wie wil niet de burgers zoveel mogelijk bij de politiek en het bestuur betrekken. Burgers hebben vaak het idee dat burgerparticipatie een farce is en dat zij er voor spek en bonen bij zitten. De gemeente doet toch maar alleen wat zij zelf wil. Zo wordt het vaak gevoeld en ook uitgesproken.

Vaak starten gemeenten een burgerparticipatie project om draagvlak te verwerven. Ik bespeur dat ook bij bepaalde onderdelen van het participatie beleid  van de gemeente Laarbeek. Uiteindelijk werkt dit alleen maar averechts. Burgers voelen zich dan voor een karretje gespannen. Bij een tweede keer bedanken  zij daar feestelijk voor.

Dat deze insteek bij heel veel gemeenten meespeelt, wordt ook duidelijk in een enquête die de Vereniging Nederlandse Gemeenten in 2009 hield onder haar leden. Op de vraag waarom de gemeente burgerparticipatie stimuleert, zei 70 procent dat het hen niet zozeer om de kwaliteit van een plan te doen is, maar vooral om het „creëren van draagvlak”.

Vaak beslissen overheden die vragen naar de mening van de burger uiteindelijk iets anders.  Een proces waarin burgers mogen meedenken is heel leuk, maar het blijft soms onduidelijk wat er met hun input gebeurt. Dat is niet raar in een coalitiepolitiek. Maar het probleem is dat burgers er gefrustreerd van raken. Als de politiek hun voorstel niet overneemt, vragen ze zich af of ze niet voor de bühne hebben meegepraat.

Het gevolg is dat de burger zich niet serieus genomen voelt. Zo leidt participatie juist tot een grotere kloof tussen politiek en burger. Mensen worden cynisch over de politiek als ze het gevoel krijgen dat ze voor niets zijn geraadpleegd. Bij een volgende keer laten zij het afweten. Er zijn hiervan in het land verschillende voorbeelden. In de literatuur heeft men hiervoor de term  ‘zuredruivenmechanisme’ bedacht . Als je een keer een zure druif eet, heb je er de volgende keer geen trek meer in. Zo is het ook bij mislukte burgerparticipatie.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185