dinsdag 26 februari 2013



Integraal beleidsplan voor senioren en mensen met een beperking


De Seniorenraad Laarbeek  en het Platform Gehandicaptenbeleid Laarbeek hebben onlangs het rapport Integraal beleidsplan voor Senioren en mensen met een beperking in Laarbeek laten verschijnen. Het rapport is te lezen op de website van de gemeente.(  Klik HIER )

Beide organisaties hebben een belangwekkend rapport afgeleverd. In het voorwoord  zeggen zij:

“ Gezamenlijk en in overleg met de gemeente Laarbeek is besloten tot dit integrale beleidsplan dat aansluit bij landelijke, provinciale maar ook plaatselijke visie op welzijn, wonen en zorg voor senioren en mensen met een beperking.
Met dit beleidsplan willen de Seniorenraad en het Platform Gehandicaptenbeleid Laarbeek werken aan een samenleving waaraan alle mensen kunnen deelnemen ongeacht hun leeftijd of beperking. ”  

Zullen het Platform en de Seniorenraad in dit doel slagend? Ik vind die vraag op dit moment moeilijk te beantwoorden. Allereerst staan er veel achtergrondgegevens in dit rapport. Pas in het tweede deel van het rapport formuleren beide organisaties hun beleidsdoelen op een 9-tal terreinen. Ik vind ze vrij voorzichtig geformuleerd. Dit geldt ook voor de  operationele acties die vervolgens geformuleerd worden. Ook het hoofdstuk Conclusies en voortgang lijkt mij redelijk mager. Er staat niet meer dan :

“ Binnen diverse thema’s zijn doelstellingen en actiepunten benoemd in deze notitie. Getracht is om deze te laten passen in het plaatselijke, maar ook landelijke beleid voor senioren en mensen met een beperking.
Als een rode draad door de notitie loopt dat senioren en mensen met een beperking niet alleen voor zichzelf, maar ook voor mensen in hun directe omgeving moeten gaan zorgen. Alleen nog voor de meest kwetsbare groepen zal directe hulp aanwezig blijven.
De Seniorenraad en het Platform Gehandicaptenbeleid zien deze notitie als een
uitdaging om de komende jaren, samen met gemeente, instellingen en organisaties de benoemde acties uit te gaan voeren en de strategisch gestelde doelen te halen.
De nog samen te stellen stuurgroep zal deze notitie jaarlijks tijdens het Gezamenlijk Overleg aan de orde stellen en steeds bekijken of tussentijdse bijstelling noodzakelijk is.”

Toch zijn de uitgangspunten en de operationele acties niet zo gek. Heel logisch en reëel zelfs. Voorzichtige eerste conclusie: de seniorenraad en het Platform gehandicaptenbeleid kiezen in dit rapport voor doorgaan met het ingezette beleid. Zij sluiten hierbij heel sterk aan bij de bestaande situatie. Vanuit het nu willen zij naar morgen. Misschien is dit ook wel de verstandigste weg.

Toch blijft mij het gevoel knagen  dat er iets aan deze nota ontbreekt, zoals durf en te weinig oog voor nieuwe ontwikkelingen. Misschien is de nota wel te voorzichtig en te weinig integraal. Er worden geen prioriteiten gesteld.

Al met al heb ik toch veel waardering voor dit rapport. Het wachten is integrale nota van de gemeente over zorg en participatie in Laarbeek in het licht van de transities die voor de deur staan.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185