woensdag 27 februari 2013



Vinger aan de pols of te wel een alerte raad


Gemeenteraden liggen de laatste tijd nogal onder vuur. De kritiek is dat gemeenteraden niet alert genoeg zijn en onvoldoende de vinger aan de pols houden. De controle op het doen en laten van de colleges van B en W zou te wensen over laten. De raad maakt haar controlerende functie onvoldoende waar.

De incidenten zijn er de laatste tijd talrijk. De regionale pers staat vol van de ontwikkelingen in Deurne met de aankoop van de MOB-complex en de rol hierin van de burgemeester die door het college niet in toom gehouden kon worden;in Nuenen rommelt het van alle kanten en in Eindhoven heeft het college en de raad onvoldoende grip gehouden op het Orgelplein. Ook bij de problemen bij Atlant zijn vragen te stellen.

Deze ontwikkelingen drukken je als raadslid op de feiten. Als raadslid moet je kritisch blijven. Alleen zo kun je de controlerende functie naar behoren uitoefenen. En zelfs dan kan het nog wel eens misgaan. Het dualisme heeft de wethouders op afstand van de raad geplaatst, maar ook de raden zijn door de ontwikkelingen verder van de uitvoering door het college komen Te staan. Hierin zit m.i. een gevaar .Zeker als de actieve informatieplicht door het college onvoldoende wordt ingevuld wordt het wel heel erg lastig voor een raad om op tijd  in te grijpen. Als ook de rekenkamerfunctie op een laag pitje wordt gezet, neemt de kans dat onvoldoende gecontroleerd alleen maar toe.

Als raadslid van Laarbeek heb ik het onbestemde gevoel dat het college de raad teveel op afstand zet. En dat de raad dit ook laat gebeuren. Dit houdt risico’s in. Duidelijk is dat we kritisch moeten blijven kijken naar de voorzieningenclusters – een megaproject voor Laarbeekse begrippen -  en de ontwikkelingen met de uitbreidingsplannen, nu de woningmarkt nog steeds stagneert.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185