donderdag 14 februari 2013



Ruwenbergconferentie


Niet in Parma, maar op de Ruwenberg in Sint. Michielsgestel vergaderde Brabant over  de toekomst van de veehouderij in Brabant. Het is een moeizame  bijeenkomst geworden die uiteindelijk toch in een slotverklaring heeft geresulteerd. Wie gedacht mocht hebben dat de problemen daarmee opgelost waren, is bedrogen uitgekomen. KLIK HIER VOOR DE SLOTVERKLARING

Na de ondertekening van  het slotakkoord zijn weer allerlei meningsverschillen gerezen. Nu is het de beurt aan GS om het standpunt te bepalen. Gedeputeerde Staten zullen de slotverklaring van de conferentie gebruiken voor een voorstel aan Provinciale Staten. De vraag is of Provinciale Staten tevreden zijn. Ruim een jaar geleden heeft de meerderheid van Provinciale Staten bepaald dat de Brabantse veestapel kleiner moet.

De inkt was donderdag 7 februari amper droog of er ontstond alweer discussie over de slotverklaring die na afloop van de conferentie over de veehouderij in Brabant was opgesteld. In de verklaring stond dat naast volksgezondheid een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Landbouw en Voeding leidend dient te zijn bij de transitie van de veesector. Boerenbond ZLTO kreeg de provincie achteraf zover om deze passage weer te schrappen. Het Burgerinitiatief Megastallen-néé vindt dat onacceptabel. “Daarmee heeft de ZLTO de moeizaam tot stand gekomen slotverklaring weer eenzijdig op losse schroeven gezet”, zegt woordvoerder Gert van Dooren.

Volgens het rapport ‘Naar een integrale benadering van duurzame landbouw en gezonde voeding’ (PDF) zijn de huidige problemen binnen de agrarische sector terug te voeren tot verstoorde relaties tussen de veesector en voedingsindustrie aan de ene kant en consumenten en burgers aan de andere kant. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een systeem van ‘georganiseerde onverantwoordelijkheid’ en ‘afschuiven en ontkennen’ van de problematiek. Om deze negatieve spiraal te doorbreken, pleit de Wetenschappelijke Raad voor een integrale aanpak die moet leiden tot (her)invoering van gesloten voedselkringlopen en herstel van verantwoordelijkheden tussen producent en consument.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185