woensdag 6 februari 2013



Samenwerking in de Peel


Gemeentelijke samenwerking was een hot topic op de agenda van de commissie Algemeen Bestuur afgelopen dinsdag. Allerlei onderwerpen die met gemeentelijke samenwerking verband hielden stonden op het programma. Zo was er het voorstel de gemeentelijke samenwerking met Gemert-Bakel te institutionaliseren; aangekondigd was ook dat wethouder Vereijken mededelingen zou doen uit de stuurgroep die met adviezen gaat komen over de toekomstige gemeentelijke samenwerking in de Peel  en naar verwachting zou de burgemeester mededelingen doen vanuit het SRE. Op deze punten kom ik eerstdaags terug.

De impact van de discussies in De Peel en het SRE is zelfs nog groter dan het bovenstaande doet vermoeden. In het presidium kwam een startnotitie over de toekomstvisie van Laarbeek aan de orde. Hierin werd o.a. gesteld dat het mogelijk was de Toekomstvisie Laarbeek 2020 nu al aan te pakken en voor de zomervakantie tot een afronding te brengen. Voor een aantal partijen had dit de voorkeur. Dit  in verband met de beslissingen die genomen gaan worden over de samenwerking in de Peel.

Ik denk dat het verstandig is nu al een begin te maken met het opstellen van een nieuw toekomstvisie. Niet dat er nu al perse een nieuwe toekomstvisie moet liggen. Dat kan op zich wachten. Als het nu al leidt tot een bezinning op de inhoud en vorm van  de toekomstige samenwerking is dit mooi meegenomen en een prima zaak. Ik heb niet voor niets al bij herhaling gepleit voor een diepgaande discussie over dit onderwerp. Het wordt hoog tijd dat Laarbeek zijn positie bepaalt. Een nieuwe toekomstvisie kan hierbij helpen, al is het gevaar niet denkbeeldig dat de toekomstvisie daardoor politiek wordt.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185