vrijdag 8 februari 2013



Peelkracht


Ik merk dat raadsleden zwaar inzetten op gemeentelijke samenwerking met de Peelgemeenten. Zij zien daarin de mogelijkheid om te ontkomen aan gemeentelijke fusies. Ik ben daar niet zo zeker van. Gemeentelijke samenwerking in groter verband is niet het panacee voor alle problemen die op gemeenten afkomen. Ik denk overigens met deze raadsleden dat een stevig gefundeerde samenwerking van de Peelgemeenten ons op termijn grotere economische en sociale voordelen oplevert dan welke gemeentelijke fusie dan ook. De inzet is de inspanning meer dan waard.

Grote vraag is hoe de intergemeentelijke samenwerking binnen de Peelgemeenten vorm wordt gegeven. Geconstateerd moet worden dat het tot op dit moment niet erg wil vlotten met de uitbreiding en structurering van deze samenwerking. Al heel lang zijn de gemeentesecretarissen en ambtenaren bezig geweest met de formulering van een aantal businesscases. Op het moment suprême toen de ideeën en voorstellen op 29 oktober 2012 aan de colleges werden voorgesteld, gingen ze pijlsnel de ijskast in. Een nieuwe commissie kreeg de opdracht een gezamenlijke mijlpaal te formuleren. Dit zou op 1 febr.2013 afgerond moeten zijn.

Zo gemakkelijk als men zich dit op 29 oktober in het Peeloverleg voorstelde, ging dit natuurlijk niet. Wethouder Vereijken moest in de commissie Algemeen Bestuur meedelen dat de afronding met enkele weken vertraagd was. De reden hiervoor vermeldde hij niet. Wel is het duidelijk dat er duidelijke verschillen in benadering bestaan. Deurne en Gemert-Bakel willen vanuit hun eigen specifieke problematiek liever vandaag dan morgen, Someren en Asten hebben niet zo’n haast. Laarbeek zit een beetje in het midden. En dan speelt natuurlijk ook de vraag of en hoe leegstand in de gemeentehuizen kan worden voorkomen.

Jasper Ragetlie, wethouder in Deurne en lid van de stuurgroep, schreef eind januari een artikel in het ED onder de kop “ Peelkracht door samenwerking ” In het stuk meende ik de discussies in de stuurgroep te horen doorklinken. Jammer was dat Ragetlie in zijn stuk alleen maar vragen stelden; antwoorden bleven uit. Letterlijk schreef hij:

In De Peel speelt dit vraagstuk momenteel volop. Samenwerken in De Peel? 'Ja', klinkt het bij gemeenten in De Peel. Het helpt immers kwetsbaarheden te voorkomen, geld te besparen, kwaliteit te behouden en kracht te bundelen. Maar hoe geef je samenwerking vervolgens vorm? Op welke taakvelden focus je, welke schaal en diepte kies je? Hoe brengen we samenhang in de reeds bestaande lappendeken van samenwerkingsprojecten? Kies je enkel voor een ambtelijke unie of zijn we ook in staat om bestuurlijk samen te koersen? En hoe borg je de betrokkenheid van de gemeenteraden en behoud je lokaal maatwerk?

Ik heb begrepen dat de leden van de stuurgroep not amused waren over dit stuk. Dit kan Ik mij voorstellen, maar openheid kan ook geen kwaad.

HIER kunt u het volledige artikel van Ragetlie lezen.

Voor reactie: wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185