zondag 24 februari 2013



Gemeenschappelijke regeling met Gemert-Bakel


De Laarbeekse raad is woensdag nagenoeg zonder discussie akkoord gegaan met de gemeenschappelijke regeling met Gemert-Bakel. De Gemertste raad had dit al enkele dagen eerder gedaan.

Gemert-Bakel werken al enige tijd op een aantal punten samen. Het betreft een ambtelijke samenwerking, waarbij ambtenaren onderling worden uitgewisseld. Er zijn een aantal intergemeentelijke teams gevormd, voor belastingen, juridische zaken en ict.  Onder deze intergemeentelijke teams lag nog geen formele privaatrechtelijke of publiekrechtelijke samenwerkingsvorm of -overeenkomst. De samenwerking heeft echter een omvang aangenomen die niet langer op een zo vrijblijvende manier kan worden voortgezet. Afspraken over de verdeling van bevoegdheden, verdeling van kosten, aansprakelijkheidsrisico’s en aansturing dienen geformaliseerd te worden om het geheel beheersbaar en bestuurbaar te houden. Om hierin te voorzien is gekozen voor de lichtste vorm van een gemeenschappelijke regeling.

Volgens het preadvies is het beoogde effect dat de colleges van Gemert-Bakel en Laarbeek afspraken maken over de verdeling van  bevoegdheden, verdeling van kosten, aansprakelijkheidsrisico’s en aansturing geformaliseerd worden. Dit alles om de bestaande samenwerking beheersbaar en bestuurbaar te houden en op een vruchtbare wijze voort te kunnen zetten, vanuit de gedachte dat voor elk van de partijen meerwaarde is verbonden aan de samenwerking in termen van kwaliteitsverbetering, efficiency, borging van continuïteit in bedrijfsprocessen en vermindering van de kwetsbaarheid.

Als CDA vinden wij dat bij gemeentelijke samenwerking vooraf  goede afspraken moet maken zodat duidelijk is wat de consequenties zijn als er onverhoopt een kink in de kabel komt. Dit kun je niet op zijn beloop laten. Vandaar dat we het aangaan van een gemeenschappelijke regeling op zich een goede zaak vinden.

Wat mij verbaasde was dat de raad op geen enkele wijze de samenwerking an sich  ter discussie stelde. Alle gemeenten zijn de laatste tijd naarstig op zoek naar samenwerking. Dit in de hoop hiermee de dreigende gemeentelijke herindeling  af te houden. Als raadsvoorzitter kon ik deze discussie moeilijk entameren. Als raadslid had ik dit graag gedaan. Nu ging de raad zonder discussie akkoord met deze samenwerking en werd onbesproken een heel verregaande randvoorwaarde onderschreven. In het preadvies stond letterlijk:

“ De samenwerking op Peelniveau en met het SRE mag niet belemmerd worden door de intergemeentelijke samenwerking. Waar dit nodig is moet kunnen worden opgeschaald naar De   Peel. ”

Heeft de raad hierover heen gelezen? Het lijkt erop. Ik vind het onbegrijpelijk dat aan deze randvoorwaarde geen aandacht is besteed, noch in de commissie in Laarbeek, noch in de raad van Gemert-Bakel. Wat hier staat is een principiële keuze – onuitgesproken en zonder debat zeggen - we hier dat de samenwerking in De Peel boven de samenwerking met Gemert-Bakel gaat. Voor we  dit onderschrijven  moeten we er toch op zijn minst even bij stilstaan,want hier staat feitelijk niets meer of minder dan dat de samenwerking met Gemert-Bakel een tijdelijke is die ten alle tijden opgeschaald kan worden naar samenwerking met De Peel. Ik vind dit een zwakke basis voor een samenwerking. Kernvraag is dus hoe zien we de samenwerking met Gemert-Bakel in het brede perspectief van samenwerking in De Peel? Hierover moeten wij met elkaar in discussie, ook als we deze zinsnede inhoudelijk onderschrijven.  

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185