donderdag 1 november 2012



 

Het regeerakkoord

 

Het regeerakkoord tussen de VVD en de PVDA heeft in de media heel veel aandacht gekregen. Dit is natuurlijk niet verwonderlijk. De meeste aandacht ging uit naar de afspraken over de zorg en – in gemeenteland- naar de herindelingsplannen.

De invoering van een inkomensafhankelijke premie voor de zorg leidt tot een grote nivellering. Groter zelfs dan onder Den Uyl, oreerde zelfs Wiegel. Opmerkelijk is dat de plannen niets bijdragen tot vermindering van het begrotingstekort. Het dan ook niets meer dan instemmen met een stokpaardje van de PvdA. Samson geeft dit natuurlijk nooit meer uit handen ondanks zijn mooie woorden in de Tweede Kamer deze week dat over alles gesproken kan worden.

Over de plannen voor de gemeentelijke en provinciale herindeling zijn de laatste dagen meer achtergrond gegevens bekend geworden die de cryptische en multi interpretabele zinnen in het regeerakkoord verduidelijken. Toch is nog lang niet alles duidelijk, ook niet na het Kamerdebat van gisteren. Het moet allemaal pas in 2025 gerealiseerd zijn. Er kan dus nog veel veranderen.

In de Tweede Kamer dat het nieuwe kabinet weliswaar de ambitie heeft te komen tot gemeenten van 100.000 inwoners, maar dat men gemeente niet wil dwingen om naar die schaal te fuseren. Anderzijds blijkt dat het kabinet bij de berekeningen ervan uitgaat dat er in 2017 al 75 minder gemeenten zijn dan de huidige 415. Het kabinet rekent opeen bezuiniging van resp. 60 miljoen in 2015,120 milj. in 2016 en 180 milj. in 2017.

Opmerkelijk vond ik het snerpende commentaar in de Volkskrant. Voor het artikel  KLIK HIER .

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185