donderdag 29 november 2012



 

De perceptie van een vergadering


Soms geloof je je ogen en oren niet meer. Woensdagsavond kreeg ik van insiders een relaas over de portefeuillehouders bijeenkomst bestuurlijke samenwerking van het SRE op woensdagmorgen. Hierbij was de commissaris van de koningin aanwezig.

De volgende dag, donderdagmorgen dus, opende het ED  met de kop: “ Verdeeldheid over bestuur in regio ”In wat het ED een beetje uitdagend het maandelijkse burgemeestersoverleg van de SRE noemde, zou het onder aanvoering van de burgemeester van Veldhoven, Jack Mikkers, tot een clash zijn gekomen tussen Eindhoven en een aantal regioburgemeesters. Op de bijeenkomst waar wij werden bijgepraat over ontwikkelingen in de regio en in den lande, werd hierover geen helderheid verschaft. Onbegrijpelijk.

Als ik het krantenartikel moet geloven zijn de burgemeesters van Bergeijk,Waalre, Oirschot en Laarbeek verklaard voorstander van de optie om taken over te dragen aan Eindhoven. Over welke taken het gaat, is mij niet geheel duidelijk. Wel heeft de Veldhovense burgemeester een punt als hij de democratische legitimatie aan de orde stelt.

Dat het op een bepaald moment tot een botsing binnen het SRE zou komen, is niet onlogisch. Het duurt immers veel te lang voordat het SRE haar bestaansrecht ondubbelzinnig weet te formuleren. Door het conflict nu op de spits te drijven, wordt de oplossing alleen maar lastiger.Dat zouden de burgemeesters met van Gijzel en Mikkers voorop zich moeten realiseren.

De houding van Laarbeek is opvallend. Ik hoorde vanmorgen al iemand zeggen: heeft Laarbeek burgemeester Ubachs een onbeperkt mandaat gegeven? Principieel ben ik niet tegen de stellingname van burgemeester Ubachs in het overleg. Dat had wel met de raad besproken en gecommuniceerd moeten worden. Het is immers een majeur dossier.

Jammer dat dit niet gebeurd is!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185