woensdag 21 november 2012


 

Gemert-Bakel


Vanuit Laarbeek kijken we altijd met wat meer dan gewone belangstelling naar nieuws uit onze nabuurgemeente Gemert-Bakel. Bestuurlijk en ambtelijk hebben wij de meeste contacten met deze gemeenten. Op een aantal terreinen werken we met elkaar samen en wisselen wij ambtenaren uit. Ongeluk en malheur dat een gemeente waarmee we samenwerken treft, voelen wij hardere dan ongeluk in een verder weggelegen gemeente.

Waar Gemert-Bakel de laatste maanden tegenaan gelopen is, is niet mis. De gemeente heeft haar meerjarenbegroting niet op orde weten te krijgen. De provincie heeft Gemert-Bakel het mes op de keel gezet. Harde ingrepen zijn onvermijdbaar geworden. Er zal hard gesneden moeten gaan worden in de uitgaven en de inkomsten zullen verhoogd moeten worden. De inwoners van Gemert-Bakel zullen dit aan den lijve ondervinden.
Het ED van zaterdag 17 nov.j.l. gaf al een overzicht van de ingrepen die Gemert-Bakel te wachten staan. Op de website van de gemeente staan de details. Binnenkort gaat de raad van Gemert-Bakel zich hierover buigen. Een veeg teken is dat de grootste oppositiepartij in Gemert-Bakel al op voorhand de voorgestelde bezuinigingen onbespreekbaar acht.

In Laarbeek vragen wij ons natuurlijk af of deze bezuinigingen invloed zullen hebben op de gemeentelijke samenwerking met Gemert-Bakel. Het Laarbeekse college heeft al laten weten dat dit volgens het college niet het geval zal zijn. Hebben zij hierin gelijk? De toekomst zal het moeten uitwijzen. In de stukken les ik dat het Gemertse college € 1,2 miljoen wil bezuinigen op de bedrijfsvoering. Opvallend hierbij is dat er staat dat het college van Gemert dit wil bereiken door meer samen te werken met gemeenten in de omgeving en door taken af te stoten, de andere helft door het ontslaan van 10 ambtenaren. Er staat niet: meer samenwerking met Laarbeek. Je zou  immers verwachten dat dit als eerste genoemd zou worden!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185