zondag 4 november 2012


 

Raadsinformatiebrief Peelgemeenten



Teleurstellend vond ik de inhoud van de raadsinformatiebrief die alle Peelgemeenten vorige week ontvingen. Hierin werd mededeling gedaan van de besluiten op de bijeenkomst van de colleges van B en W van Peelland op 29 oktober j.l. Ik had verwacht dat besluiten genomen zouden worden over de businesscases waaraan de gemeentesecretarissen met hun ambtelijke medewerkers al een hele tijd gewerkt hebben.  Hierover is in de brief nauwelijks informatie te vinden. Uit de volgende passage in de brief meen ik te moeten afleiden dat het resultaat teleurstellend was:

“ In het afgelopen jaar zijn enkele samenwerkingsonderwerpen uitgewerkt en is gewerkt aan het gezamenlijk optrekken rondom de transities in het sociale domein. Naar aanleiding daarvan is duidelijk geworden dat intensivering van de samenwerking vraagt om meer samenhang, om een visie op de samenwerking als geheel. Daarmee kunnen we met meer kracht en minder drukte invulling geven aan de onderwerpen waarop we de samenwerking kunnen verstevigen, maar ook aan de onderwerpen waarop nu al wordt samengewerkt.”

De brief vermeldt wel dat er een stuurgroep ingesteld van wethouders en gemeentesecretarissen o.l.v. d e nieuwe burgemeester van Helmond wordt. Taak van deze stuurgroep is:

“ Vanuit deze gezamenlijke ambitie en een gedeeld gevoel van urgentie hebben de gezamenlijke colleges de conclusie getrokken dat het zinvol is om te komen tot het formuleren van een gezamenlijke mijlpaal. Deze mijlpaal omvat een gezamenlijke (strategische) Peelvisie en een perspectief op (onderdelen van) gezamenlijke bedrijfsvoering. Besloten is om een bestuurlijk/ambtelijke stuurgroep in te stellen die op relatief korte termijn met een voorstel voor deze mijlpaal moet komen, inclusief een route daarnaar toe. De opdracht die de gezamenlijke colleges aan de stuurgroep meegeeft luidt:
·        Kom tot een gezamenlijke mijlpaal. Formuleer hiervoor een visie op samenwerking voor zowel beleid als organisatie. Neem daarin de genoemde ontwikkelingen en oplossingsrichting mee.
·        Zorg voor bredere betrokkenheid van bestuur en politiek. Informeer de belanghebbenden over het proces.
·        Maak een voorstel voor afspraken over samenwerking, waarmee invulling wordt gegeven aan de aandachtspunten.
·        Stel een plan op voor het verdere proces van samenwerking.
·        Betrek bij alle onderdelen de perspectieven voor succesvolle samenwerking: inhoud, proces en relatie.

Aandachtspunten die daarbij zijn benoemd zijn gelijkwaardigheid, de mogelijkheid van maatwerk zonder dat dit gepaard gaat met vrijblijvendheid en de noodzaak om onderlinge verschillen te respecteren. ”

Als nu nog een mijlpaal en een strategische Peelvisie ontwikkeld moet worden, zijn we nog ver van huis.

De brief is wel heel cryptisch. Was er geen betere tekstschrijver in de Peelregio  beschikbaar?

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185