zondag 25 november 2012



 

Gezamelijke commissie bezwaarschriften


Het ED berichtte deze week over de plannen voor de oprichting van een gezamenlijke commissie bezwaarschriften. Beide de gemeenten hebben hun eigen commissie, en zijn nu van plan die samen te voegen tot één. Waarschijnlijk gaat volgend jaar al in.
 Volgens het ED doen Gemert -Bakel en Laarbeek al veel gezamenlijk; ondertussen zoeken ze  ook nog naar nieuwe mogelijkheden om die samenwerking uit te breiden. Een daarvan is de commissie bezwaarschriften. Beide colleges hebben hiertoe besloten. Het onderwerp staat woensdag 28 november op de agenda van de gemeenschappelijke raadsvergadering van de twee colleges en gemeenteraden.
Wij hadden als CDA graag gezien dat de gezamenlijke raadsvergadering van de raden van Gemert-Bakel en Laarbeek op 28 november a.s. openbaar zou zijn. Gemeentelijk samenwerken  doe je toch immers in het openbaar! Maar hier wilde de meerderheid van het Laarbeekse presidium echter niet aan.
Volgens het ED betekent de instelling van één bezwarencommissie voor twee gemeentes een besparing in de kosten. Volgens B en W van Gemert-Bakel vooral als voordeel dat er meer expertise voorhanden is en dat de onderlinge vervanging beter geregeld is. Verder kunnen bezwaarschriften sneller afgehandeld worden omdat de commissie frequenter gaat vergaderen. Ook wordt als pluspunt genoemd dat de commissie onafhankelijker kan werken. Dit moge allemaal we waar zijn, maar er zit een zekere scheefheid in. Sinds medio van dit jaar is de behandeling van bezwaarschriften op beslissingen van het Werkplein overgegaan naar de Regionale Bezwaarschriftencommissie Werkplein Helmond.  De gemeente Gemert-Bakel heeft zich tot op heden hierbij niet aangesloten.
Als extra argument voor een gezamenlijke commissie bezwaarschriften noemde burgemeester van Someren in Het Gemerts Nieuwsblad van deze week dat er zo een gelijke behandeling van bezwaarschriften in Laarbeek en Gemert-Bakel komt.
Ik hecht meer aan de lokale inkleuring dan aan dit gelijkheidsprincipe. Dit is immers het aantrekkelijke van de zelfstandigheid en de gemeentelijke autonomie. Dit moeten wij koesteren.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185