maandag 5 november 2012



 

Gemert –Bakel onder financieel toezicht


De provincie heeft Gemert-Bakel onder financieel toezicht geplaatst. Gemert krijgt van de provincie nog een kans om de meerjarenbegroting sluitend te maken. Anders gaat de provincie dat zelf doen. In Brabant zijn twee gemeenten, Nuenen en Gemert-Bakel die onder verscherpt financieel toezicht zijn geplaatst. Toevallig zijn wel twee gemeenten uit het SRE-gebied. 

Voor beide gemeenten is dit zuur. In beide gevallen is een te ambitieuze grondpolitiek de oorzaak van de gerezen problemen. Er is te lang vertrouwd op voortdurende groei. De bakens zijn te laat verzet. Zowel in Gemert als in Nuenen zal er flink in de uitgaven gesneden moeten worden. Nu is er geen ontkomen meer aan.

Meteen na het bekend worden van het besluit van de provincie liet het Laarbeekse college weten dat dit geen gevolgen had voor de gemeentelijke samenwerking met Gemert-Bakel. Deze samenwerking is immers – zo meldde het college- primair uitvoerend van aard. Ik ben er beslist niet zo zeker van dat deze ontwikkeling geen gevolgen heeft voor de samenwerking.

 Gemert moet ambities opgeven. Dat zou ook wel op het terrein van de samenwerking kunnen zijn. We merken nu al dat Gemert de uitbreiding van de samenwerking op een lager pitje heeft gesteld. Pas eind november heeft de Gemertse raad pas tijd om met Laarbeek te overleggen over de institutionalisering van de bestaande samenwerking. Dit is geen goed vooruitzicht!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185