donderdag 15 november 2012



 

Afvalverwerking





Met stijgende verbazing las ik gisterenmorgen in het ED het artikel over de afvalverbranding bij Attero. Een paar dagen geleden had wethouder van Zeeland de raadsleden geïnformeerd over het Laarbeekse besluit om niet in aandelen Attero te stappen. Het verhaal van de wethouder was helder. Er is immers geen reden om langer dan afgesproken bij Attero betrokken te zijn. Het bericht van wethouder van Zeeland gaf geen aanleiding om er langer bij stil te staan. Er was immers geen vuiltje aan de lucht. Het contract zou in 2017 aflopen. Punt uit.

Dat veranderde toen het ED donderdag j.l. met het artikel kwam: “Regio laat miljoenen liggen.” Hieruit bleek dat er binnen gemeenten heel verschillend gedacht wordt over de aandelenaankoop. Wethouder van Zeeland had ons dat niet gemeld. Voor het artikel  in het ED KLIK HIER .

In het krantenartikel wordt ook H. Ubachs als portefeuillehouder van de SRE aangehaald. Volgens hem moeten gemeenten de afvalverwerking aan de markt overlaten. Het zou geen taak van de gemeente zijn. Over deze stellingname kan je natuurlijk twisten.
Ik vind het in dit licht heel vreemd dat de SRE en de gemeenten zich nog niet zo heel lang geleden 9 juni 2012 ) zich in een manifest heel duidelijk hebben uitgesproken over reducering van het restafval tot 5% in 2020. Dit wijst er m.i. op afvalverwerking wel degelijk op de agenda van de gemeenten staat. Of je het allemaal helemaal zelf als gemeente moet gaan doen, is een heel andere andere vraag.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185