donderdag 8 november 2012



 

Herindeling


De kritiek op het regeerakkoord richt zich vooral op de inkomensafhankelijke zorgpremie en de daarmee nagestreefde nivellering en de plannen om te komen tot gemeenten van 100.000 inwoners. De inkomensafhankelijke zorgpremie laat de VVD op haar grondvesten schudden. Niemand snapt waarom Rutte dit geaccepteerd heeft. Rutte heeft bij onderhandelingen in het verleden wel vaker steken laten vallen. Dit wordt waarschijnlijk voor hem een hele dure.

Ook op de plannen voor de herindeling van de Nederlandse gemeenten zijn veel reacties gekomen. Weliswaar niet zo heftig als bij de zorgpremie. In alle media vind je commentaren. Ook het Eindhovens Dagblad heeft er aandacht aanbesteed.  In de krant van 7 november j.l. kregen een voor- en een tegenstander het woord. 

Arnoud-Jan Bijsterveld,hoogleraar Cultuur in Brabant aan de universiteit va Tilburg, herhaalde zijn eerdere uitspraken over de wenselijkheid om tot zes gemeenten in Brabant te komen. Hiermee ging hij zelfs een stuk verder dan het voorstel van VVD e PvdA. Het stuk zelf bevatte eigenlijk weinig nieuwe gezichtspunten. Zijn uitspraak over 6 gemeenten was waarschijnlijk ook niet meer dan de spreekwoordelijke stok in het hoenderhok.

Hetzelfde gold eigenlijk ook voor het stuk  van de tegenstander van het plan,Alber Kivits. Ook hietr weinig nieuwe gezichtspunten.Kivits herhaalt de bekende standpunten. Wel heeft hij een punt  als hij constateert dat gemeenten  waarschijnlijk op de rem gaan staan bij de plannen voor gemeentelijke samenwerking. Gemeenten zullen d e neiging hebben om eerst eens af te wachten , waar het allemaal op gaat uitdraaien.
Ik acht dit niet uitgesloten. Belangen liggen immers heel divers.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185